HOČEVAR: Niko nije želeo u bilo čemu upoređivati istorijske ličnosti ili njihovu svetost
Foto: Zorana Jevtić

Bruka

HOČEVAR: Niko nije želeo u bilo čemu upoređivati istorijske ličnosti ili njihovu svetost

Društvo -

Beogradski nadbiskup poručio Sinodu SPC da ne vidi ništa čudno u tome što upoređuje svetog srpskog vladiku i zloglasnog kardinala

Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup, ne vidi ništa čudno u tome što je vladiku Nikolaja Velimirovića uporedio sa zloglasnim kardinalom Alojzijem Stepincem!

Nakon što je Sinod SPC zgroženo odreagovao na ovo poređenje, Hočevar je juče izdao saopštenje u kom kaže da je legitimno postaviti pitanje da li važe ista merila u tumačenju istorije.

- Niko od vernika, a najmanje ja, nije želeo u bilo čemu upoređivati istorijske ličnosti ili njihovu svetost. Ipak, pitamo se zbog čega vernici Katoličke crkve u Srbiji moraju da podnose teret nerešenih problema čiji su epicentri izvan Srbije? Aktuelizovano je i pitanje da li važe ista merila u tumačenju istorije, pa tako i isti pristupi prilikom proučavanja nekog kandidata za svetost? To su najlegitimnija pitanja! - poručio je Hočevar i dodao da naročito manjinska zajednica ima pravo da ih postavlja.

- No, sada je naša manjinska zajednica svesna reakcija. Ali ne zaboravimo da u našem vremenu svuda postoji i manjina i većina - naveo je Hočevar i dodao da je „nakon razmišljanja i savetovanja“ rešio da Sinodu SPC uputi pismo s predlogom za dijalog.Podsetimo, Sinod SPC oštro je reagovao nakon Hočevarove izjave da se katolici čude zašto se od njih traži proučavanje istorijske uloge Stepinca, a da se Katolička crkva nije mešala u kanonizaciju svetaca poput Nikolaja Velimirovića. Sinod SPC je poručio da Hočevar nije dobronameran i da nastoji da pokvari odnos SPC sa Svetom stolicom. OD SPC nismo dobili odgovor na poslednji Hočevarov istup.R. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track