Ditman: Rodna ravnopravnost važna za ekonomski razvoj Srbije
Foto: Dragana Udovičić

„Sprovođenje Nacionalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost

Ditman: Rodna ravnopravnost važna za ekonomski razvoj Srbije

Društvo -

BEOGRAD - Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman je izjavio danas da se u Srbiji radi na unapređenju položaj žena i istakao da je rodna ravnopravnost važna i za dalji ekonomski razvoj zemlje.

Ditman je na otvaranju konferencije „Sprovođenje Nacionalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou“, rekao novinarima da je to važna tema sa stanovišta osnovnih prava i jednakosti žena, ali i ekonomije.

On je rekao da Srbija radi na unapređenju rodne ravnopravnosti,imajući u vidu formiranje Koordinacinog tela za rodnu ravnopravnost, kao i donošenje strategije i akcionog plana, te Zakona o zaštiti žena od nasilja u porodici.“

Rodna ravnopravnost je vazna tema u Srbiji”, naveo je Ditman i istakao da Nemačka sarađuje sa Srbijom i u toj oblasti i primeni Istanbulske konvencije.

Naglasio je da je kada je reč o rodnoj ravnopravnosti veoma važno da se ne pravi razlika između gradova i ruralnih područja.

Savetnica potpredsednice Vlade Srbije Branka Drašković je podsetila da je vlada formirala Koordinacino telo za rodnu ravnpravnost 2014. godine, na čijem je čelu Zorana Mihajlović, kao i da je osnovni zadatak tog tela da koordinira sve aktivnosti na podizanju rodne ravnopravnosti.“

Da podstiče dijalog i čini ga što kvalitetnijimni, ali i da jača zakonski i institucionalni okvir”, navela je Drašković i istakla da je cilj da sve strategije i zakoni budu primenljivi na lokalnom nivou.

Ona je kazala da je u Srbiji osnovano 188 lokalnih tela za rodnu ravnopravnost, od kojih više od 100 ima predstavnike na današnjoj konferenciji u Palati Srbija.

Drašković je upozorila da žene u proseku trpe nasilje i po 10 godina, jer su ekonomski zavisne od nasilnika, kao i da su posebno ugrožene Romkinje, žene sa invaliditetom i samohrane majke.

Nemačka je, kaže, do sada investirala u Srbiju oko 1,6 milijardi evra, a u okviru toga pomaže i kampanje i projekte za rodnu ravnopravnost.

Konferencija “Sprovođenje Nacionalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou” ima za cilj predstavljanje Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost (2016-2020) i Akcionog plana za njeno sprovođenje jedinicama lokalnih samouprava.Cilj je da se olakša implementacije NAP-a na lokalnom nivou i uspostavi efikasan mehanizam koordinacije i praćenja sprovođenja NAP-a na lokalu, organizuje Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track