BRUKA I SRAMOTA: Deci bakterije u vodi, al’ zato fontana pršti
Foto: /

nebriga za najmlađe na Vidikovcu

BRUKA I SRAMOTA: Deci bakterije u vodi, al’ zato fontana pršti

Društvo -

Zbog dotrajalosti cevi u vrtiću na Vidikovcu pojavila se smrtonosna bakterija, pa se 600 mališana u obdaništu „Duško Radović“ već 20 dana snabdeva iz cisterne

I dok „novi simbol grada“, kako ga nazivaju čelnici gradske vlasti, blešti, pršti i baca mlaz vode i do 16 metara, u isto vreme 600 mališana koji idu u vrtić „Duško Radović“ na Vidikovcu nema vodu za piće i pranje ruku.

- Skoro 20 dana ne koriste vodu jer se pojavila bakterija. Vaspitačice peru deci ruke tako što ih polivaju iz bokala, kao da ne živimo u 21. veku. Cisterna sa vodom Publishstoji u dvorištu vrtića - rekao nam je jedan roditelj.

Adaptacija

Direktorka PU „Rakovica“, kojoj pripada pomenuti vrtić, Radmila Aranđelović kaže da su svi nadležni upućeni u problem:

- Problem je bakterija u vodi koja se pojavila zbog dotrajalih cevi, jer je vrtić star 40 godina. Zasad funkcionišemo pomoću cisterni, deca nisu ugrožena. Gradski sekretarijat se angažovao maksimalno da po ubrzanoj proceduri uđemo u sređivanje i adaptiranje cevi i čitavog donjeg kuhinjskog bloka.

foto: Dragan Kadić

Bez tegoba

Ona kaže da će sanacija početi onog momenta kada se dobiju potrebne dozvole. Glavna sestra PU Rakovica Biljana Aćimović kaže da je redovnim uzorkovanjem vode otkrivena bakterija Pseudomonas aeruginosa:

- Rađena je dezinfekcija vodovodne mreže, ali dok nam ne kažu da možemo da koristimo vodu, snabdevaćemo se iz cisterne. Redovno je prisutno oko 500 dece, nema nikakvih zdravstvenih tegoba, ni smanjenog broja dece.

Pitanja smo uputili Gradu i gradskom menadžeru Goranu Vesiću, ali nismo dobili odgovor iako je poruku pročitao. I tako dok se gradski čelnici ponose fontanom u koju je spiskano 1,8 miliona evra, deca u vrtiću se muče.

Činjenice o bakteriji

PSEUDOMONAS AERUGINOSA

Kod ljudi se nalazi u malom broju kao deo fiziološke mikroflore creva, a može se naći i na koži

U slučajevima poremećene ravnoteže u bakterijskoj flori creva, može da izazove enterokolitis, najčešće kod dece, s visokim stepenom smrtnosti

Predisponirajući faktori za nastanak oboljenja prouzrokovanih Pseudomonasom su imunološka insuficijencija, primena agresivnih (invazivnih) metoda i lečenje antibioticima, kortikosteroidima i imunosupresivnim lekovima

ŠTA IZAZIVA OVA BAKTERIJA

infekcije oka

infekcije uha

infekcije respiratornog trakta

infekcije opekotina

infekcije kože

GZJZ

SNABDEVANJE IZ CISTERNE DO DALJEG

- Nadležni u vrtiću su nas izvestili o pokretanju postupka zamene vodovodne instalacije u prizemlju i privremenom premeštanju pripreme obroka u kuhinji na prvom spratu. Iako su rezultati ispitivanja vode iz kuhinje na prvom spratu dobri, iz preventivnih razloga je naloženo i obezbeđenje posebnog priključka za ovu prostoriju. Dok se ovaj priključak ne obezbedi, kuhinja na spratu će se vodom za piće snabdevati iz cisterne - rekli su iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Kurir/Mina Branković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Radikalizovan štrajk u Goši, blokirana Železnička stanica u Smederevskoj Palanci!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track