ŠTELOVANJE JAVNIH FINANSIJA: Lažirani suficit po leđima privrednika
Foto: Shutterstock

ISTORIJSKI USPEH

ŠTELOVANJE JAVNIH FINANSIJA: Lažirani suficit po leđima privrednika

Društvo -

U prihode od PDV država je uračunala i skoro 30 milijardi dinara predviđenih za povraćaj, pa nema sumnje da suficit dobrim delom plaćaju privrednici kojima država ne vraća PDV na vreme

Aleksandar Vučić stalno govori o istorijskom uspehu javnih finansija, mada je državna kasa, po svemu sudeći, samo fiktivno u plusu jer se kasni s vraćanjem PDV privrednicima, a drugi razlog je činjenica da nisu potrošena sredstva za kapitalne investicije, kako je potvrdio ministar Dušan Vujović.

Vujović je pre tri dana rekao da je Srbija potrošila sedam milijardi dinara manje nego što su bile planirane investicije u prvih pet meseci, ali da to ne znači da je napravila uštedu, već da je podbacila s planom. Međutim, Vujović je „zaboravio“ da objasni da je država kao svoje prihode prikazala i nešto što joj ne pripada, a to je PDV koji je trebalo da vrati privrednicima.

Naime, u februarskom biltenu koji je izdalo Ministarstvo finansija vidi se da je u prihode od PDV, koji čine skoro polovinu ukupnih prihoda, država uračunala i skoro 30 milijardi dinara predviđenih za povraćaj, pa nema sumnje da su „istorijski suficit“ dobrim delom platili privrednici kojima država ne vraća PDV na vreme.

foto: Shutterstock

Prošle godine, prema nekim procenama privrednicima nije vraćeno skoro milijardu evra, dok je dug za prva dva meseca ove godine oko 250 miliona evra.

foto: Printscreen

S. R., vlasnik pekare iz Zaječara, kaže da već četiri godine ne dobija novac u zakonskom roku i pita se kako država očekuje od privrednika da izmiruju svoje obaveze na vreme kad sama kasni, praktično, neograničeno.

- U proseku, na povraćaj novca čekam oko 75 dana, a zakonski rok je 45. Uvezao sam mašine za 15 miliona dinara, a država mi je zarobila tri miliona, umesto da mi ih vrati - kaže S. R. za Kurir i dodaje da je očigledno da država nema para, jer svakome ko se pobuni Poreska uprava pošalje finansijsku policiju, što je svakako vid pritiska na preduzetnike kako ne bi tražili sopstvene pare.

Na pitanje Kurira zašto kasni s povraćajem PDV, Poreska uprava nije odgovorila ni posle 13 dana, dok Ministarstvo finansija kaže da taj problem nije u njihovoj nadležnosti.

foto: Marina Lopičić

Aleksandar Stevanović

DRŽAVA OTEŽAVA POSLOVANJE

Aleksandar Stevanović, ekonomski analitičar, kaže da je nerazumljivo zašto se država koja je uvela zakon kako bi obezbedila likvidnost privrede ne pridržava tog zakona.

- Taj novac je potreban privrednicima da bi investirali, zapošljavali, otvarali nova radna mesta, a umesto toga, oni se zbog kašnjenja u povraćaju PDV zadužuju kod banaka, uzimaju skupe kredite, na koje plaćaju kamate. Apsurdno je da država, umesto da podstiče, otežava poslovanje privrednicima - kaže Stevanović.

Kurir / Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track