BEZ MILOSTI: Vlada sprema otkaz za 11.000 činovnika
Foto: Shutterstock

ODREĐEN BROJ ZAPOSLENIH

BEZ MILOSTI: Vlada sprema otkaz za 11.000 činovnika

Društvo -

Racionalizacija će najviše pogoditi zaposlene u prosveti i lokalnoj samoupravi, u kojima je ukupno 5.300 prekobrojnih

Bez posla će ove godine ostati 11.241 radnik, a najviše otkaza biće u prosveti i lokalnoj samoupravi, gde će bez radnog mesta ostati ukupno 5.300 činovnika i nastavnika.

Naime, Vlada Srbije je, nakon više od četiri meseca kašnjenja, usvojila odluku o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u javnom sektoru za 2017. godinu.

Nekom će i da svane

- Planirano je da u javnom sektoru, zaključno sa 2017, maksimalno bude zaposleno 451.433 ljudi, što je za 11.241 manje u odnosu na 2015. godinu, kad je doneta prethodna odluka Vlade. Do kraja ove godine predviđeno je smanjenje od preko 2.700 normi (ili punog radnog vremena) u osnovnom i srednjem obrazovanju, kao i smanjenje broja zaposlenih na lokalu za 2.500 - navode u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Bez posla će, osim nastavnika, profesora i zaposlenih na lokalu, ostati i 5.941 radnik, međutim, iz Ministarstva državne uprave do zaključenja ovog broja nisu odgovorili na pitanje koji će državni resori biti pogođeni ovom racionalizacijom.

Ipak, ovogodišnja odluka Vlade mogla bi da obraduje medicinske radnike, lekare, poreske inspektore i pravnike.

- Ove godine akcenat je stavljen na jačanje kapaciteta u resoru zdravstva, pravde i Poreske uprave. Naime, do kraja godine u planu je zapošljavanje 2.500 lekara i medicinskih sestara, ali i 500 poreskih inspektora, koji imaju vodeću ulogu u borbi protiv sive ekonomije i uvođenju reda u sistem kontrolom primene zakona. Predviđeno je i jačanje kapaciteta u resoru pravde, kako bi se došlo do efikasnijeg i pouzdanijeg pravosuđa - kažu u ovom ministarstvu.

Rezovi i u firmama

Podsećamo, od otkaza nisu izuzeta ni javna preduzeća, koja takođe, prema dogovoru sa MMF, sprovode restrukturiranje. Od 2013, kada je doneta odluka o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru i republičkim javnim preduzećima, broj zaposlenih, zaključno sa aprilom, smanjen je za 42.437 radnika.

Milan Jeftić

SELA OSTAJU BEZ ŠKOLA

S obzirom na to da je reorganizacija u sistemu prosvete najviše planirana u okviru reorganizacije mreže škola, Milan Jeftić iz Unije sindikata prosvetnih radnika se pita kakvu dugoročnu korist takve odluke mogu imati po društvo.

- Sadašnja vlast se zalaže za zatvaranje škola po selima koje imaju mali broj učenika, međutim, te iste škole po selima je otvarao nepismeni Miloš Obrenović, a sada ih doktori nauka zatvaraju, što je apsurdno - kaže Jeftić za Kurir.

foto: Fonet, Media Centar

Ranka Savić

NA LOKALU JEDNI ODU, DRUGI DOĐU

Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata kaže za Kurir da je veliki problem što niko ne zna koliko je tačno ljudi zaposleno u lokalnoj upravi, pa samim tim ni koliki su viškovi:

- Prema nekim informacijama, od prve racionalizacije 2015. do danas otišlo je više od 10.000 ljudi, ali stičem utisak da u stvari jedni odlaze, a drugi dolaze i da radna mesta u lokalnoj samoupravi služe za podmirivanje partijskih apetita.

Kurir / Dragana Tomić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako bez kvalifikacija SNS kadar dobija direktorsku funkciju?​​​​​​

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track