IZNENAĐENJEEE: Ako ste dobili ovaj poziv, zaboravite na letovanje!
Foto: Profimedia

sunčanje i kupanje nisu opravdani izostanak

IZNENAĐENJEEE: Ako ste dobili ovaj poziv, zaboravite na letovanje!

Društvo -

Tokom maja, tačno 30 dana pre početka redovne junske i julske obuke rezervista Vojske Srbije, mnogi građani dobili su pozive za služenje državi, iako su ranije za taj period isplanirali, a neretko i uplatili letovanje.

Iz Ministarstva odbrane ranije su objasnili da u određenim situacijama ova obaveza može da se “izbegne”, ali nažalost, sunčanje i kupanje u nekoj egzotičnoj zemlji ne spada u opravdano izostajanje sa vojne vežbe. Što će reći da imate problem, ako ste ranije uplatili letovanje, a nedavno dobili poziv za vojnu vežbu, jer nema ništa od mora!

"Rezervisti se, na njegov zahtev, vežba prekida, odnosno odlaže ako je bolestan, ako je iz njegovog domaćinstva u isto vreme na vojnu vežbu pozvan drugi član, ako u vreme vežbe polaže ispite i ako bi odlaskom na vežbu bio sprečen da završi školsku godinu. Takođe, ako se u vreme vežbe nalazi na pripremama radi učešća na evropskim i svetskim sportskim takmičenjima i olimpijskim igrama, ako učestvuje u međunarodnim naučnim, istraživačkim i umetničkim manifestacijama ili treba da obavlja poslove koji su od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju", rekli su iz resornog ministarstva.

Pored svega navedenog, tolerišu se i izostanci prouzrokovani smrću ili teškom bolešću člana domaćinstva, odnosno elementarne nepogode koje bi u težak materijalni ili socijalni položaj stavilo čitavu porodicu osobe koja se poziva na vojnu vežbu.

"Zahtev za odlaganje vojne vežbe podnosi se teritorijalnom organu kod kojeg je lice u evidenciji. Takav zahtev je neophodno dostaviti u roku od osam dana od dana prijema poziva za vežbu. U suprotnom, sledi kazna od 10.000 do 50.000 dinara ili zatvorska kazna", zaključili su u Ministarstvu odbrane.

Inače, na ovu redovnu obuku pozivaju se sva vojno sposobna lica do 65 godina. Razlog je redovno obučavanje, osposobljavanje i uvežbavanje za izvršenje misija i zadataka u miru i ratu.

Redovna obuka traje od dva dana do tri meseca, a u ovom roku najviše 15 dana.

(Kurir.rs/Srbija Danas, Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track