IZGORELA IM KUĆA, PA IH OPLJAČKALI ZA 3.500 EVRA: Porodica Jovanović iz Vrbovca štrajkuje glađu
FOTO: Jovanovići/RTK2, Foto: Jovanovići/RTK2

Privremeni organ opštine Vitina nije dostavio materijal u vrednosti KOJU JE TREBALO

IZGORELA IM KUĆA, PA IH OPLJAČKALI ZA 3.500 EVRA: Porodica Jovanović iz Vrbovca štrajkuje glađu

Društvo -

Osmočlana porodica Jovanović iz Vrbovca, u čijoj je kući aprila izbio požar, stupila je u štrajk ispred sedišta Privremenog organa u Vrbovcu.

Smatraju da Privremeni organ opštine Vitina nije dostavio materijal u vrednosti sredstava koje je za obnovu izgorele prostorije izdvojila Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

"Oni su kupili lamperiju, laminat, pločice, stiropol, polikolor, vrata i prozore - to košta 500.000 dinara. Bili su neki ljudi i kažu da ovde nema ni 600 evra, a u pitanju je 4.000 evra. Nije opljačkano 400 evra, nego 4.000 evra, znači 3.500 evra su opljačkali. Od prvog dana Vaskrsa deca spavaju u kući, a ja u kiosku i tu spremamo hranu za decu. Mi smo došli ovde da tražimo pravdu. Gore nemam uslove, daću im sav materijal," rekao je Slobodan Jovanović. "Nedostaje sve, dali su nam nešto što nam je nepotrebno, jer su nam rekli da pišemo iznos od 500.000 da se to uradi, a posle da se uzme materijal. Oni su nas prevarili, uzeli novac. Tražim da dođe neko iz Beograda i da nam kaže to vredi toliko," rekla je Biljana Jovanović.

Posledice požara vidljive su i u prizemlju, gde živi Slobodanov brat Zoran. "Voda se slivala niz sprat, sad ima vlage, buđi, očekujemo da daju nešto, ako daju," kaže Zoran Jovanović.

S druge strane, predstavnici Privremenog organa opštine Vitina poručuju da su Jovanovići dobili materijal u predviđenom iznosu.

"Oni su se obratili Privremenom organu za pomoć, zatražili su tu vrstu pomoći od Kancelarije za KiM, svaki vid pomoći mu je pružena. Prvo mu je pružena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 35.000, koliko kancelarija maksimalno odobrava - njemu je to odobreno. Dobio je pomoć i u vidu građevinskog materijala u iznosu od 497.000 dinara. Zatim se opština obratila kancelariji za nadoknadu štete - tražili smo 300.000. Međutim po planu koji kancelarija ima, maksimalan iznos je 30.000, što mu je i odobreno. Sredstva su na računu, čekamo rešenje iz kancelarije da bi ih njemu prosledili," rekao je predsednik Privremenog organa opštine Vitina, Srđan Nikolić.

Ukoliko ne dobije novac, Jovanović planira da nastavi štrajk sa svojom porodicom..

"Planiram da tu smestim porodicu, jer ja spavam u kiosku, a žena gore u kući. Ostaćemo ovde dok se ne sanira moja kuća," poručuje Jovanović. Ova porodica živi od socijalne pomoći koja iznosi 19.000 dinara mesečno.

Kurir.rs/ RTK2/FOTO: Jovanovići/Aleksandra Nićić, RTK2

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track