GLAD U VUČIĆEVOJ SRBIJI! Ovo je najpotresnija priča iz Palanke: Dok vlast daje milione na žurke, fontane i jarbole, dete zove oca i viče TATA, GLADAN SAM...
Foto: Vladimir Milovanović

gorak život radnika fabrike "goša"

GLAD U VUČIĆEVOJ SRBIJI! Ovo je najpotresnija priča iz Palanke: Dok vlast daje milione na žurke, fontane i jarbole, dete zove oca i viče TATA, GLADAN SAM...

Društvo -

Dok se vlast bahati na državnim žurkama, i novac građana rasipa na pevajuće fontane i kojekakve megalomanske jarbole, 350 radnika fabrike šinskih vozila „Goša“ iz Smederevske Palanke grca u bedi jer godinama ne primaju platu.

Među njima je i Zlatan Ćirić, koji potresnu ispovest o gorkom životu radnika u Srbiji počinje rečima punim brige za zdravlje svog četvorogodišnjeg sina, koga jedva uspeva da prehrani.

OVAKO MOŽETE POMOĆI PORODICI ĆIRIĆ

Zlatan Ćirić

Dinarski račun za uplatu (Eurobank EFG):

250-1610015911500-77

- Sramota me što detetu dajem suv lebac da jede, a danas nemam ni za to. U 21. veku moj sin nema gde da pogleda crtani film jer su mi zbog neplaćenih računa pre tri godine isključili struju - kaže Zlatan za Kurir.

Nastavlja da je do 2012, dok su u „Goši“ primali platu, svoje obaveze prema državi izmirivao redovno. Danas sa nezaposlenom ženom i slabašnim sinom živi u selu Pridvorice, u memljivoj kući, u uslovima nedostojnim čoveka.

foto: Vladimir Milovanović

Boli srce i duša

- Struju su mi isekli 2014, baš na dan kad smo sinu Stefanu proslavljali prvi rođendan. Kuća mi je bila puna gostiju, molio sam ih da dođu sutra, ali nisu hteli. Od tada mi živimo ovako, kao da smo u 19. veku. Grejemo vodu na smederevcu, pa se kupamo. Ležemo u 19, a zimi i ranije, jer se pre smrači. Nemamo televizor, već kad Stefan traži da gleda crtaće, odvedem ga u komšiluk, a ja onda izađem napolje pa plačem, cepa mi se i srce i duša, jer nemam da mu pružim ni ono najosnovnije - priča Zlatan.

Kada su primili jednokratnu pomoć od države i deo duga od poslodavca, Zlatan se ponadao da će biti isplaćena i ostala dugovanja. Zbog toga je, kako kaže, odmah otišao da kupi frižider i šporet.

- Nismo imali ništa. Našao sam polovan frižider i molio čoveka da mi ga proda za 80 evra. Mislio sam da, kad meni u „Goši“ isplate 489.000, koliko mi duguju, ja ću odmah da odem u „Elektrodistribuciju“ i platim 115.000 duga za struju i 150.000 za ponovno uključenje. Al‘ kao što vidite, sve je to obećanje ludom radovanje. Frižider mi zvrji kao prazna kutija, nit mogu da ga priključim, nit imam šta u njega da stavim. Danas nemam ni leba da jedem - priča on. Oko nogu mu se vrzma dete, vuče ga za ruku i plačljivim glasom kaže: „Tata, gladan sam“, a Zlatan otvara frižider, u kojem, osim ubuđalog sira, pokvarenog mleka i osušene paprike, nema ništa. Četvoro gladnih očiju zuri u prazno.

foto: Vladimir Milovanović

Radim a gladujem

Zlatan povija ramena i pognute glave kaže da ponekad iz bašte donese malo luka i krompira.

- Ne možeš ni da jedeš samo krompira, mogu ja, može žena, al‘ moram detetu da dam i mesa, a ja nemam. Gledao sam ja na televizoru kod komšije kako se na proslavi kod predsednika jede i pije, pa se mislim što ne daju malo i nama da ne trpimo više glad. Gledam, Vučić jede ćevape, a ja sinu dajem suva leba, a i za to se uzajmim od nekog. Moj sin je jednom ove godine pojeo sladoled, a ne bi ni to da mu nije kupio komšija. Idem svaki dan u tu fabriku. A kad dođem kući, gladujem. Zato, ako me neko čuje, neka pomogne mom detetu, a za mene i ženu ne treba ništa - kaže Ćirić.

foto: Vladimir Milovanović

Danijela Ćirić

NAŠ ŽIVOT JE ZA UBISTVO

Nisam se nadala da će ovakav život da mi bude. Ovo je beda nad bedama. Naš život nije za priču, već za ubistvo. Ujutru kad se probudim, plašim se trenutka kad će dete da mi zatraži da jede. Šta da mu dam kad nemamo ništa. Da mi komšija nekad jaje da mu ispržim, ili malo salame i paštete. Bog sami zna koliko sam ga puta stavila gladnog na spavanje. Najgore mi je što nema nigde posla, otišla bih ja negde da radim. Nemam škole, al‘ mogu da čistim, peglam, pakujem robu - kaže Danijela, Zlatanova žena.

foto: Vladimir Milovanović

Novi vlasnik, isti problemi

TRAŽE 20 ZARADA

Radnici „Goše“ stupili su u generalni štrajk 27. marta, kad se njihov kolega Dragan Mladenović ubio na radnom mestu zbog nemaštine. Radnici tvrde da im bivši gazda iz Slovačke duguje oko 20 zarada, da radni staž nije uplaćivan od 2014. Slovaci su prodali „Gošu“ firmi „Lisnart holding “, ali su za radnike problemi ostali isti.

foto: Kurir

Korisne informacije

foto: Kurir

DANAS U KURIRU POKLON DODATAK DR KURIR: Kada drhtanje ruku postaje problem lekara?

U današnjem dodatku Dr Kurir neurolog dr Sanja Pejović objašnjava koji su uzroci drhtanja ruku, koliko to može da bude ozbiljno i kada je pravo vreme da se javite lekaru.

Pored toga, saznajte sve o karcinomu debelog creva, kako da napravite sirup za jačanje srca i sve o lečenju promena na grliću materice radiotalasima.

Ne propustite korisne informacije kako da sačuvate i unapredite svoje zdravlje!

foto: Kurir

(Kurir.rs/ Foto: Vladimir Milovanović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sramota! Arapi za male pare drže Beograd!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track