RAČUN ADVOKATSKE KOMORE BEOGRADA U BLOKADI VEĆ MESEC I PO DANA Gajić za Kurir: Neću dozvoliti Poštanskoj štedionici da se igra novcem advokata!
Foto: Dado Đilas

Prvi čovek Komore podnosi krivičnu prijavu

RAČUN ADVOKATSKE KOMORE BEOGRADA U BLOKADI VEĆ MESEC I PO DANA Gajić za Kurir: Neću dozvoliti Poštanskoj štedionici da se igra novcem advokata!

Društvo -

BEOGRAD - Advokat Vladimir Gajić, koji je 10. juna na izbornoj skupštini Advokatske komore Beograda (AKB) izabran za predsednika, otkrio je da Poštanska štedionica, i pored upozorenja, neosnovano i nelegalno drži u blokadi račun Komore već mesec i po dana!

Kako navodi za Kurir, imao je najbolju nameru da čitav slučaj reši mirnim putem i dao vremena da se račun odblokira, ali kako do toga ni do danas nije došlo, rešio je da presavije tabak i podnese krivičnu prijavu protiv prvog čoveka banke Bojana Kekića.

"Banka Poštanska štedionica AD Beograd definitivno neće da deblokira račun Advokatske komore Beograda koji drži nezakonito i bez pravnog osnova u blokadi već 45 dana. Prvi čovek banke, gospodin Bojan Kekić, stari je kadar SPS još iz vremena Slobodana Miloševića, a upravljanje bankom je svojevrsni partijski plen, jer se na njeno čelo ne dolazi na osnovu stručnosti i kompetencija. Pored toga, on je i uplašen od Rade Selaković iz Upravnog odbora banke, zaposlene u BIA, koja koristi svoj položaj u privatne svrhe. Advokatska komora Beograda posebno je zabrinuta za svoj depozit nakon saznanja da je Poštanska štedionica na kraju 2016. godine imala gubitak od skoro 60 miliona evra", ogorčeno objašnjava Gajić.

Predsednik Advokatske komore Beograda takođe upozorava javnost, privredne subjekte i građane da se u Poštanskoj štedionici ne poštuju elementarna bankarska pravila i da je moguće da se po privatnoj liniji klijentu banke onemogući raspolaganje njegovim sredstvima na raćunu i na taj način ugroze prava zaposlenih i ispunjavanje redovnih obaveza.

"AKB će podneti krivičnu prijavu protiv Bojana Kekića, tužbu za naknadu štete protiv banke i traziće nadzor nad radom ove banke od strane Narodne banke Srbije. AKB neće dozvoliti nikome da se poigrava novcem beogradskih advokata", izričito podvlači Gajić.

Podsetimo, nakon što je prvobitno upozorenje saopštio putem društvene mreže Tviter, on je za Kurir pojasnio i da je opravdanje Štedionice isprva bilo to da ne znaju kome da daju da koristi novac, dok 10. juna nije bila održana skupština AKB. Međutim, kada je od toga prošlo gotovo mesec dana, a nakon skupštine Komore, on im se obratio i objasnio da je nakon primopredaje od Šoškića sada on preuzeo i dužnosti i obaveze, te je moguće, bez ikakve opasnosti ili rizika, račun osloboditi.

"Oni to, i pored objašnjenja koje sam im dao, nisu uradili. Ja se sa tim direktorom ubeđujem oko jedne stvari koja je vrlo prosta u suštini, pa da vidim šta će da urade. Ako ne, ja sam spreman da prijavim Narodnoj banci Srbije da sprovede nadzor Poštanskoj štedionici. Mogu i da ih tužim sudu, a naravno da ću obavestiti javnost, građane i pravna lica koji tamo drže račune da je to banka u kojoj postoji mogućnost da vam otmu vaš novac bez ikakvog pravnog osnova", rekao je predsednik Komore nedavno za Kurir. Gajić je i tada istakao svoje uverenje da u čitavu situaciju nije umešana država, već da je problem nastao na privatnom nivou, ali kako do rešenja ni nakon upozorenja nije došlo, odlučio je da ovoga puta aktivno odreaguje i jednom zasvagda razreši spor oko blokade računa koji kontinuirano dovodi do posledica koje osećaju ne samo zaposleni u Advokatskoj komori Beograda, već i klijenti.

"Mi imamo dvadesetak zaposlenih u Komori, ti ljudi dva meseca ne dobijaju plate, imaju svoje privatne obaveze, kredite na te plate, svi mi plaćamo komunalije... Zatim, advokatima ističe osiguranje od profesionalne odgovornosti na koje su obavezni po zakonu. To je osiguranje za klijente, ne za nas, a to Komora plati za sve advokate preko jedne polise osiguranja, pa posle advokati plate Komori. Sad smo došli do toga da ni to nemamo. To je čitav niz štete, poput domina, jer neko zloupotrebljava svoj položaj", zaključio je tada prvi čovek AKB.

( Kurir.rs/Milica Jeremić/Foto Dado Đilas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ko će odgovarati zbog ‘Beograda na vodi’ ?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track