FIJAT NE PLAĆA POREZ, A DOBIJA SUBVENCIJE! Samo u 2016. Srbija dala 30 miliona evra!
Foto: Vladimir Milovanović

I ŠAKOM I KAPOM

FIJAT NE PLAĆA POREZ, A DOBIJA SUBVENCIJE! Samo u 2016. Srbija dala 30 miliona evra!

Društvo -

Vlasnici FCA u Kragujevcu dobijaju 10.000 evra po zaposlenom, 5,5 miliona evra godišnje, plaćenu obuku za zaposlene i garanciju za kredite

Fabrici automobila FCA srpski poreski obveznici, samo tokom prošle godine, poklonili su 30 miliona evra, a pored brojnih subvencija u kešu, vlasnike kragujevačke fabrike automobila država je oslobodila i plaćanja brojnih poreza, doprinosa i taksa.

Niža kamata

Naime, iako je ugovor koji je potpisan s „Fijatom“ 2009. godine i dalje jedna od najbolje čuvanih državnih tajni, na osnovu prošlogodišnjeg finansijskog izveštaja ove kompanije može se videti da je italijanski gigant samo po osnovu „dodatnih davanja“ od Srbije u 2016. dobio 10 miliona evra, a pritom je otpustio 882 zaposlena. Inače, ove dodatne subvencije odobrene su „Fijatu“ na osnovu aneksiranja ugovora koji je vlada Aleksandra Vučića prošle godine potpisala sa italijanskom kompanijom. Tako ispada da je „Fijatu“, kada je otpustio skoro 900 radnika, država podigla subvencije za 50 odsto, budući da je u prethodnim godinama kompanija iz budžeta dotirana sa po 20 miliona evra.

Pored toga, prošle i pretprošle godine država je u kešu isplatila kompaniji iz Torina i 5,5 miliona evra, a slično je urađeno i 2013. i 2014. godine. Na spisku državnih poklona koje plaćaju svi građani Srbije nalazi se i subvencija za obuku zaposlenih, takozvanu FAS trening akademiju, za koju se godišnje izdvoji 12,2 miliona dinara, a jedna od značajnijih stavki u subvencijama je i niža kamatna stopa na kredit od EIB zahvaljujući garanciji države.

Ovaj strani investitor oslobođen je i plaćanja doprinosa i poreza na plate zaposlenih 10 godina, kao i plaćanja poreza na dobit za isti period. Osim toga, „Fijat“ ne plaća porez na imovinu, porez na sprovođenje urbanističkog plana, porez za isticanje zaštitnog znaka, a dobija subvencije od 10.000 evra po zaposlenom radniku i plaća jeftiniju struju.

Prema rečima ekonomiste Dragovana Milićevića, poslovna dobit „Fijata“ ostvarena je isključivo zahvaljujući državnoj pomoći od 30 miliona evra. - Korist od „Fijata“ ima samo onih 2.400 radnika u neto platama koje su ispod republičkog proseka. Sa ovim poslovima stoleća Srbija se polako vraća u srednji vek. Sve transakcije govore da oni nemaju nameru da se ovde duže zadrže - ističe Milićević:

Više plate na račun države

- Ukupne subvencije države su za 40 odsto više nego što su ukupno isplaćeni troškovi rada zaposlenih, što znači da praktično i svako povećanje zarade ne bi išlo na teret fabrike, već na račun države. Prihodi od subvencija gotovo da su za 50 odsto veći od poslovne dobiti ove kompanije.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević rekao je za agenciju Beta da je čudno što država ništa ne preduzima da pokrene rešavanje problema nastalih zbog obustavljanja proizvodnje, iako subvencioniše tu fabriku i vlasnica je trećine kapitala.

Ekipa Kurira

Aleksandar Vučić

TAČNO JE, DALI SMO PARE „FIJATU“

Saznanja da su građani Srbije samo tokom prošle godine platili „Fijatu“ 30 miliona evra potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Tačno je da je Srbija dala kompaniji „Fijat“ tri i po milijarde dinara. To bilo ispunjavanje ugovornih obaveza koje je potpisala vlada s Mirkom Cvetkovićem na čelu - rekao je Vučić i napomenuo da je svima u interesu da se štrajk u „Fijatu“ što pre završi.

Premijerka naložila da počnu pregovori

ŠTRAJKAČI NISU DOŠLI NA SASTANAK S BRNABIĆEVOM

Premijerka Ana Brnabić trebalo je juče da se sastane s predsednikom Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisavom Orbovićem i štrajkačkim odborom radnika fabrike „Fijat“ u Kragujevcu, ali predstavnici štrajkača se nisu pojavili, navedeno je u saopštenju iz Vlade Srbije. Takođe je istaknuto da je predsednica Vlade naložila da se započne s pregovorima u kojima će posredovati ona, a učestvovaće menadžment „Fijata“ iz Italije, poslovodstvo iz Srbije i predstavnici štrajkačkog odbora. Od predstavnika štrajkačkog odbora Kurir juče nije dobio informaciju zbog čega se nisu pojavili na sastanku.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Kurir TV) Štrajk u FIAT-u se nastavlja do ispunjenja zahteva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja