JAPANCI SU ME NAUČILI DA NE BACAM HRANU, RASTANAK NAM JE NAJTEŽE PAO: Beograđanka Anastasija (19) donela diplomu japanske Vazduhoplovne akademije
Foto: Printscreen Facebook

Prva učenica iz Srbije koja je završila srednju školu u Japanu

JAPANCI SU ME NAUČILI DA NE BACAM HRANU, RASTANAK NAM JE NAJTEŽE PAO: Beograđanka Anastasija (19) donela diplomu japanske Vazduhoplovne akademije

Društvo -

Beograđanka Anastasija Peković (19) prva je učenica iz Srbije koja je završila srednju školu u Japanu.

Kako kaže, kada je upisala Osmu beogradsku gimnaziju pre četiri godine, nije ni znala da pripada prvoj generaciji učenika koji imaju mogućnost da fakultativno uče japanski jezik, a onda je to rado prihvatila.

BEOGRAĐANKA ŽIVELA AMERIČKI SAN, PA ODLUČILA DA SE VRATI U SRBIJU: Preko ovoga nije mogla da pređe!

"Kako je škola privukla pažnju japanske ambasade, ubrzo se javila i privatna vazduhoplovna škola iz Tokija, nudeći nekoliko stipendija. Jedan od ključnih kriterijuma bila je i zainteresovanost za njihovu kulturu, tako da smo već sledeće školske godine, sa 16 godina, dva druga i ja otputovali u Japan", seća se Anastasija, koja se opredelila za opšti avijatičarski smer, koji ima samo nekoliko predmeta u vezi sa vazduhoplovstvom, dok su ostali nalik gimnazijskim.

Usledile su tri godine učenja na japanskom jeziku, u školi gde su bili jedini Evropljani.

MELANI (21) PONOSNA SRPKINJA: Beograđanka najmlađi doktor u Evropi!

"Vršnjacima iz Japana je bilo teško što su smešteni u kampusu na nekoliko sati udaljenosti od kuće, a kada su čuli odakle smo mi došli, njima je to bilo neverovatno. mi jesmo otišli da bismo se upoznali sa jezikom, kulturom i ljudima, ali isto tako da predstavimo našu državu u što boljem svetlu", ističe Anastasija.

Treniranje kenda, učestvovanje u volonterskim akcijama, letnjim i zimskim festivalima, neki su od dragocenih trenutaka za koje Anastasija kaže da su je promenili.

BEOGRAĐANKA IMA POSAO SNOVA: Radim u Guglu, na poslu imamo teretanu, pse... ZA VAS IMA VAŽAN SAVET

"Družili smo se sa nezbrinutom decom, pravili zmajeve, učili ih osnovnim rečima srpskog jezika i upoznavali ih sa dalekom i nepoznatom kulturom uz smeh i lep provod. Svake godine bi se, u dobrotvorne svrhe, organizovalo sašenje i berba pirinča za starije ljude u okolini, nakon čega zaista shvatite kolika je šteta bacati hranu", ističe ona.

Treću godinu Anastasija je provela bez vršnjaka iz Srbije u njenom kampu, jer su drugari sa kojima je stigla u Japan dobili stipendiju za kraći boravak. Na kraju iste godine, usledile su oproštajne žurke, matura.

VRATILI SE IZ BOGATE ŠVEDSKE U BOSANSKO SELO: Žive u kući od drveta, sami proizvode hranu, a to nije sve...

"U tom periodu sam osetila koliko me je ovo iskustvo promenilo. U trenucima je bilo veoma teško i naporno, ali bi se profesori i prijatelji uvek našli da nam pruže podršku, zbog čega mi je teško pao rastanak sa njima. Mislim da nijedan problem nije bio veći od činjenice da se rastajemo", priča Anastasija.

Ona ističe da se i dalje čuje sa drugovima koje je stekla u japanskoj školi, kao i da ih očekuje da joj dođu u posetu.

(Kurir.rs/Blic/Milica Rašić/Foto: Printscreen/Facebook)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track