FIJA(T)SKO PREGOVORA: Radnici fabrike automobila nastavili sa štrajkom!
Foto: Kurir

BURNO

FIJA(T)SKO PREGOVORA: Radnici fabrike automobila nastavili sa štrajkom!

Društvo -

Uprkos pritiscima Vlade i poslodavaca i pretnji otkazima, zaposleni u FCA u Kragujevcu nisu prihvatili da zamrznu štrajk i za danas najavljuju proteste na ulicama

Radnici kragujevačke fabrike automobila „Fijat“ nastavljaju štrajk uprkos brojnim pritiscima Vlade i poslodavaca i pretnji otkazima!

Kako Kurir saznaje, 2.000 zaposlenih danas proteste nastavlja na ulicama grada. Radnici FCA bili su spremni da zamrznu štrajk kako bi, koliko danas, otpočeli pregovori s gazdama iz Torina, ali su zauzvrat tražili pisane garancije od Vlade Srbije da će moći da nastave štrajk u ponedeljak ukoliko do nedelje ne dođe do dogovora s Italijanima.

Međutim, kako kaže Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata i jedan od članova štrajkačkog odbora, Vlada nije bila spremna, uprkos ranijim obećanjima Gorana Kneževića, ministra privrede, da se prema radnicima pismeno obaveže.

- Štrajk se nastavlja. Ja sam juče bio u Vladi i pošto država nije htela da da nikakve garancije, odbio sam da potpišem dokument o prekidu štrajka - ističe Marković.

foto: Vladimir Milovanović

Radnici spremaju radikalizaciju štrajka, a jedan od radnika iz proizvodne linije otkriva da će se danas i prva i druga smena sastati kod Šest topola u 10 sati i uputiti se u protestnu šetnju do opštine i otkrio novi detalj:

- Zoran Stanić, predsednik sindikata Nezavisnost, koji je juče ujutro izbačen iz štrajkačkog odbora zbog toga što nije bio za zamrzavanje štrajka, po svemu sudeći će, usled novonastale situacije, biti pozvan da se vrati u štrajkački odbor.

Podsećamo, radnici „Fijata“ totalnu obustavu rada započeli su 27. juna, zahtevaju povećanje osnovice bruto zarade sa 38.000 na 50.000 dinara, reorganizaciju proizvodnje, isplatu bonusa i troškova prevoza za dolazak na posao van standardnog radnog vremena.

BUKTE ŠTRAJKOVI ŠIROM SRBIJE

foto: Kurir

„Goša“

PROPAO DOGOVOR S DIREKTOROM

Radnici „Goše“ nastavljaju štrajk jer nisu uspeli da se dogovore sa generalnim direktorom firme Milutinom Šćepanovićem. Predsednik štrajkačkog odbora Milan Vujičić opisao je odnos radnika i rukovodstva kao „ista meta, ali još veće odstojanje“ i dodao da su dugovanja fabrike narasla za po sto hiljada dinara po radniku, kojima već pojedinačno duguju po 600.000 dinara na osnovu neprimljenih plata od 2014. Radnici, koji su u generalni štrajk stupili 28. marta, ranije su najavili da su odlučni da stupe u štrajk glađu 17. jula.

J. P.

foto: Kurir

„Gorenje“

POBUNA ZBOG MALIH PLATA

Oko 600 radnika druge smene u „Gorenju“ u Valjevu preksinoć je štrajkovalo tri sata tražeći povećanje plata od 5.000 dinara i bolje uslove rada jer je temperatura u proizvodnim halama poslednjih dana iznad 40 stepeni. Menadžmentu su dali rok do danas da se izjasni o njihovim zahtevima. Zaposleni prete generalnim štrajkom u fabrici koja ima 1.500 radnika. Inače, prosečna plata u proizvodnji je 200-300 evra. „Gorenje“ je saopštilo da su u toku pregovori rukovodstva s radnicima.

V. S.

foto: Beoinfo

„MBA Ratko Mitrović“

NISKOGRADNJA OBUSTAVILA RAD

ORadnici preduzeća „MBA Ratko Mitrović - Niskogradnja“, koji rekonstruišu Ruzveltovu ulicu, Ulicu Mije Kovačevića i Trg Slavija u Beogradu, kao i prugu u Vreocima, obustavili su rad zbog neisplaćenih zarada, saopštio je Savez samostalnih sindikata Srbije. Preduzeće nije isplatilo ni naknade za odlazak i dolazak na posao, a nisu im overene ni zdravstvene knjižice. Radnici su odlučni u nameri da istraju do ispunjenja svojih zahteva, navodi SSSS.

M.B.

Kurir / DRAGANA TOMIĆ

Foto: Vladimir Milovanović, Kurir, Beoinfo

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Kurir TV) Štrajk u FIAT-u se nastavlja do ispunjenja zahteva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track