CENTRI ZA SOCIJALNI RAD KAO VREĆE ZA UDARANJE: Verbalna agresija svakodnevna, napadi jednom mesečno
Foto: Youtube Printscreen

Zoran Albijanić, direktor Centra za socijalni rad Pančevo

CENTRI ZA SOCIJALNI RAD KAO VREĆE ZA UDARANJE: Verbalna agresija svakodnevna, napadi jednom mesečno

Društvo -

PANČEVO - Centar za socijalni rad Solidarnost javna ovlašćenja obavlja sa 31 zaposlenim, a još 13 zaposlenih je na poslovima i finansijama lokalne samouprave.

- Broj zaposlenih je manji nego 1992. godine a naše nadležnosti su šire i problema je više. Prema pravilniku ministarstva iz 2008. godine imamo pravo na još 4 stručna radnika i pravnika ali to se ne realizuje. Još dva administrativna radnika su proteklih godina otišla u penziju a popune njihovih mesta nema. Sa advekvatnim brojem zaposlenih mogli bi da se više bavimo i preventivnim radom, ističe Zoran Albijanić, direktor Centra za socijalni rad.

foto: Dado Đilas

Kao i drugi centri i pančevački ima obezbeđenje. U skladu sa materijalnim prilikama radi 6 sati dok su tu stranke.

- Verbalna agresija je svakodnevno. A incidenti sa fizičkim nasiljem su u proseku jednom mesečno. Nedavno je korisnica napala zaposlenog. Reagovalo je obezbeđenje i zaradilo povredu kod oka. Razmišljamo da rad obezbeđenja produžimo na čitavo radno vreme. Ipak od stupanja na snagu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici naši dežurni stručni radnici dolaze i noću. Kako bi policiji i tužilaštvu obezbedili stručno mišljenje što se radi u kratkom roku, objašnjava Albijanić.

foto: Dragana Udovičić

U centru su zabrinuti za kolege koje su stradale prilikom tragičnih događaja proteklih dana. Direktor Albijanić naglašava da su se događaji desili ispred centara.

- Mislim da centri nisu prostori koji mogu da obezbede uslove za susrete u kontrolisanim uslovima, a to nam je obaveza. Ne možemo da obezbedimo u ovim uslovima neophodnu fizičku zaštitu. Teško obezbedimo zaštitu i u zgradi centra a kamoli ispred. Nekako tu druge institucije stoje sa strane a centri za socijalni rad služe kao vreće za udaranje.

Naši korisnici se drugačije ponašaju u policiji i zgradi suda nego u centru za socijalni rad. Možda i mi malo ističemo probleme koji su svakodnevni. Nažalost kao da smo navikli. Neopravdano ružnoj slici o centrima za socijalni rad doprinose ponekad i mediji senzacionalizmom. Pa ljudi dolaze kod nas sa unapred izgrađenim stavovima - stereotipima, zaključuje direktor Centra za socijalni rad Solidarnost Zoran Albijanić.

(Kurir.rs/013info/Vladimir Đoković/Foto: Youtube printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Potresna ispovest sestre ubijene Maje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track