PREDSTAVNICI INSTITUCIJA I NEVLADINIH ORGANIZACIJA: Hitan sastanak zbog učestalih napada na žene
Foto: Promo

ŽENSKA PLATFORMA ZA RAZVOJ SRBIJE I UN WOMEN

PREDSTAVNICI INSTITUCIJA I NEVLADINIH ORGANIZACIJA: Hitan sastanak zbog učestalih napada na žene

Društvo -

Predstavnice i predstavnici institucija i ženskih nevladinih organizacija okupili su se danas na hitnom sastanku koji su organizovale Ženska platforma za razvoj Srbije i UN Women povodom učestalog nasilja nad ženama.

Skup je otvorila Milana Rikanović, šefica Kancelarije UN Women u Srbiji rečima da dva femicida u prethodnih nedelju dana pokazuju da dobri zakoni nisu dovoljni, da podizanje svesti mora da se intenzivira i da mi svi zajedno moramo da unapredimo borbu protiv nasilja nad ženama.

“Nema brzih i nema lakih rešenja ali bi svi trebalo da razmislimo u svoje lično ime i ispred svojih institucija na koji način možemo da rešimo ovaj problem,” naglasila je Rikanović.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je rekao da problem nasilja u porodici godinama postoji u Srbiji i naglasio da je samo ove godine ubijeno 19 žena.

“Želeo bih da čujem od vas šta je to što možemo zajedno da uradimo i kako možemo da pomognemo,” naglasio je ministar.

Biljana Stepanov, direktorka Centra za podršku ženama, složila se sa ministrom da je koordinacija i saradnja svih institucija, posebno Tužilaštva, policije i centara za socijalni rad ključna.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

“Samo zajedno možemo da se borimo i rešimo ovaj problem."

Stepanov je pozvala i na što hitnije donošenje novog Zakona o socijalnoj zaštiti.

Savetnica predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Branka Drašković je podsetila da Srbija i dalje nema nacionalni SOS telefon koji bi radio 24 sata sedam dana u nedelji.

“Koordinaciono telo je pokrenulo taj proces i izborili smo se da se usvoji Pravilnik a sledeće nedelje ćemo se sastati sa predstavnicima civilnog sektora kako bismo predstavili dalje korake”, rekla je Drašković.

Uz podršku UN Women, Koordinaciono telo Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost juče je obezbedilo 60 "sistema panik taster" koji bi trebalo da budu postavljeni u centre za socijalni rad radi suzbijanja nasilja.

Kancelarija UN Women je takođe najavila uvođenje tzv. Femicid rivjua koji će biti sastavni deo procedure da se utvrdi uloga i odgovornost nadležnih nakon svakog slučaja femicida.

Biljana Maletin iz Ženske platforme je zatvorila skup sa skupljenim konkretnim predlozima i preporukama za dalji zajednički rad u borbi protiv nasilja nad ženama.

(Kurir.rs, Foto: Promo, Aleksandar Jovanović Cile)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Maja molila MUP da je zaštiti, Stefanoviću podnesi ostavku!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track