ŠTRAJK GLAĐU POČINJE U GOŠI: Radnici radikalizuju borbu za plate zarađene s mukom
Foto: Vladimir Šporčić

NEMA POPUšTANJA

ŠTRAJK GLAĐU POČINJE U GOŠI: Radnici radikalizuju borbu za plate zarađene s mukom

Društvo -

Posle 110 dana pregovora, u fabrici iz Smederevske Palanke nema pomaka, a odgovor na zahteve nisu dobili ni štrajkači „Fijata“ iz Kragujevca

Milan Vujičić, predsednik štrajkačkog odbora fabrike šinskih vozila „Goša“ iz Smederevske Palanke, najavio je da sa još nekoliko kolega od sutra počinje štrajk glađu.

- Nas Vlada i direktor teraju da uđemo u pogon i počnemo s radom, a da nam za to ne daju nikakve plate. Pa to je suludo. Ja u ponedeljak sa još petoricom ili šestoricom svojih kolega započinjem štrajk glađu. Ne znam više čemu da se nadam - rekao je on za Kurir. Podseća da su radnici već 110 dana u pregovorima, ali da nikakvih pomaka nema, iako se od tada jedan radnik ubio zbog bede i nemaštine, a drugi pokušao samoubistvo.

- Guraju nas sad i u isti koš sa „Fijatom“ i „Gorenjem“, ali između nas postoji bitna razlika, jer mi u „Goši“ ne tražimo povećanje plate, već samo da nam poslodavac isplati naš minimalac koji smo već zaradili - ističe Vujičić. Najavio je i da će štrajkači ponovo početi sa blokadom pružnog prelaza u Smederevskoj Palanci, i to od sedam do 12 časova.

Štrajkači „Goše“ od poslodavca traže sukcesivnu isplatu zaostalih zarada, koje po zaposlenom iznose više od 600.000 dinara, povezivanje radnog staža i overu zdravstvenih knjižica.

Radnici „Gorenja“ iz Valjeva juče nisu radili, ali očekuju da sutra nastave razgovore sa poslovodstvom o povećanju zarada i poboljšanju uslova rada. Štrajkači kragujevačkog „Fijata“ takođe čekaju odgovor Vlade na izmenjeni predlog protokola koji su im poslali u petak uveče, sa zahtevom da Vlade Srbije „silom zakona i države“ nalože preduzeću FCA da sutra započne pregovore.

Ministarstvo privrede

Sve što predložimo štrajkačima nedovoljno

Ministarstvo privrede saopštilo je juče da je štrajkačkom odboru „Fijata“ nedovoljno sve što je Vlada Srbije predložila i da je jedino na čemu su insistirali da im Vlada garantuje osnovna plata od 45.000 dinara, što nije moguće u ovom trenutku.

Dodaje se da postoji spremnost da se razgovara o ostalim zahtevima štrajkača, kao i o dodatnom povećanju plata, iako je u poslednjih osam meseci „Fijat“ dvaput povećao plate - u novembru 2016. i martu 2017.

Kurir / E.K.

Foto: Vladimir Šporčić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Stefan više nije gladan, osmeh mu se vratio na lice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track