BRUKA I SRAMOTA! NEČUVENA NEHUMANOST MINISTRA: Hiljade heroja umrlo čekajući Vulinov zakon!
Foto: Dragan Kadić

Srbija nema zakon o veteranima ali ima dva o dezerterima

BRUKA I SRAMOTA! NEČUVENA NEHUMANOST MINISTRA: Hiljade heroja umrlo čekajući Vulinov zakon!

Društvo -

Više desetina hiljada srpskih veterana iz ratova devedesetih umrlo je čekajući da država donese zakon kojim bi se braniocima otadžbine omogućilo da ostvare svoja prava i tako im se makar malo olakša život, upozoravaju za Kurir u udruženjima ratnih veterana!

Oni kažu da je Zakon o ratnim veteranima tri godine obećavao ministar Aleksandar Vulin, ali da je sve ostalo samo na rečima.

Mile Milošević, predsednik udruženja Srpski ratni veterani, kaže da je Vulin „debelo prevario“ heroje iz devedesetih, pa je tako Srbija i dalje jedina država u svetu koja nema zakon o ratnim veteranima, ali ima čak dva o dezerterima.

Status branioca

- Zakon o ratnim veteranima bi nam priznao status branioca otadžbine, što bi nam pomoglo da ostvarimo brojna prava, lakše bismo se lečili, imali bismo više poštovanja, razlikovali bismo se od onih koji nisu branili državu... Ratni veterani su trenutno građani šestog reda, čak nas i naše porodice nipodaštavaju, govore nam: „Zašto si bio u ratu, zašto si išao? Evo, komšija nije bio, a ima veliku kuću, dobra kola... Švercovao je za to vreme!“ - navodi Milošević i dodaje:

foto: Kurir

- Hiljade ratnih boraca su umrle čekajući taj zakon. Umrli su od bede, muke, nisu mogli da se leče... Umirali su čekajući i ratne dnevnice za vreme provedeno na Kosovu 1999. Oko 300.000 veterana čeka te dnevnice, ali izgleda da država čeka da svi umremo pa da završi s tim.

I Željko Vasiljević, predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Srbije svih ratova, kaže da je za veterane katastrofalno to što Srbija nema zakon kojim se uređuje njihov položaj.

Vulin nastavlja da ćuti

- Insistiramo na utvrđivanju statusa i načinu njegovog sticanja da bismo znali koliko ima boraca i šta ova država mora da im priušti. Desetine hiljada boraca je umrlo pre nego što im je obezbeđen status - kaže Vasiljević.

Ministar Vulin, kao ni prethodnih dana, nije odgovarao na naša pitanja ovim povodom.

foto: Kurir

(Kurir.rs/E.K./Foto: Dragan Kadić, Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track