NEMA POLITIČKE VOLJE U BORBI PROTIV KORUPCIJE Gavrilović: Imamo institucije, ali ne i rezultate
Foto: Fonet/Nenad Orević

Panel o korupciji

NEMA POLITIČKE VOLJE U BORBI PROTIV KORUPCIJE Gavrilović: Imamo institucije, ali ne i rezultate

Društvo -

Nema rezultata u borbi protiv korupcije u Srbiji, iako postoje institucije koje treba da se bave tom borbom, jer nedostaje politička volja, ocenili su danas učesnici panel diskusije Biroa za društvena istraživanja (Birodi) o lokalnim anti-korupcijskim planovima.

Stanje borbe protiv korupcije je takvo da imamo institucije ali rezultata nema, izjavio je direktor programa Društvo protiv korupcije Zoran Gavrilović, dodajući da ne postoji suštinska volja za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou.

Srbija se obavezala u okviru poglavlja 23 u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji da uspostavi mehanizame za borbu protiv korupcije, odnosno da formira lokalna antikorupcijska tela ali, prema istraživanju Birodija, taj proces nije počeo u većini lokalnih samouprava, rekao je on.

Prema našem istraživanju, sprovedenom od 1. do 7. jula, formiranje tih tela je počelo u 41 od 145 lokalnih samouprava, rekao je on i dodao da je najviše odmakao grad Vranje, koji je formirao komisiju za izbor članova lokalnog antikorupcijskog tela.

Generalno taj proces jako loše ide, ocenio je Gavrilović i podsetio na situaciju u kojoj Vlada Srbije nameće svoje ljude za članove Saveta za borbu protiv korupcije.

Takav stav Vlade, kako je istakao, sigurno će uticati na borbu protiv korupcije na lokalnom nivou.

Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević je upozorio da su rezultati te borbe izuzetno mršavi, zbog čega društvo gubi interesovanje.

Pobeda korupcije je kada korupcija postane normalna. Ona se ne može iskoreniti, ali mi moramo da iskorenimo onu korupciju koja najviše šteti građanima, rekao je on i naglasio da se koruptivne radnje preslikavaju na lokalni nivo.

Cela priča je da se ljudi obaveste da ih korupcija košta, da plaćaju ono što ne treba da plaćaju, rekao je Miličević.

(Kurir.rs/Fonet)

Foto Fonet/Nenad Orević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track