MAJKA DARIJE ČIJE PISMO STE ČITALI DANIMA ODGOVORILA LONČARU: Ministre, zašto nas lažete?
Foto: Zorana Jevtić, Printscreen Facebook

MAJKA DARIJE ČIJE PISMO STE ČITALI DANIMA ODGOVORILA LONČARU: Ministre, zašto nas lažete?

Društvo -

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je u reagovanju na pismo Darije, koja je pitala zašto njen život nije vredniji od administracije, rekao je da se na preglede sa lekarima nisu javljali, što je dodatno razbesnelo očajnu majku.

"Pozvani su lekari Instituta za majku i dete 'Dr Vukan Čupić', kao i Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, koji su u toku sa lečenjem 16-godišnje devojčice i ministar je obavešten da niko od porodice D.P. niti neko od lekara nije kontaktirao bilo RFZO bilo Budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, povodom njenog upućivanja u neku od stranih zdravstvenih ustanova na dalje lečenje.

Činjenica je da su predstavnici Budžetskog fonda bili u kontaktu sa majkom devojčice D.P. i upoznali su je sa mogućnostima kako da ostvari pravo na lečenje u inostranstvu (potrebno je samo dostaviti konzilijarno mišljenje lekara), ali se ona posle toga više nikada nije javila. Slično se dogodilo i kada su lekari Univerzitetske dečje klinike pozvali D.P na pregled nakon kojeg su bile zakazane konsultacije oko njenog daljeg lečenja sa stručnjacima Klinike u Pitsburgu, SAD, putem tele-konferencije, ali na pregled nikada nisu došli.

Još jednom napominjemo da je država obezbedila da putem RFZO i Budžetskog fonda ni jedna osoba, a posebno ni jedno dete, ne bude odbijeno za lečenje u inostranstvu zbog nedostatka novca. Oba fonda raspolažu sa dovoljno novca, jedino je potrebno obratiti im se i dostaviti medicinsku dokumentaciju", navodi se u saopštenju.

Nakon ovog saoštenja, Darijina majka Gorica Lukić je putem društvenih mrža objavila de je ministrov odgovor pun laži i javno ga pozvala da joj da odgovori - kada je to tačno njeno dete imalo zakazan pregled na kojem se nije pojavilo?

Lukić, koja je 2014. godine krenula peške od Banje Koviljače ka Beogradu kako bi skrenula pažnju javnosti i ministra na problem bolesne dece, kaže da je iste te godine zaista i dobila jednu jedinu šansu da pomogne Dariji. Nakon njenje šetnje, koja je bila propraćena u medijima, Lukić kaže da je uspela da razgovara sa ministrima Vulinom i Lončarem, nakon čega se vratila kući i trebalo je da dovede svoju ćerku u Beograd zbog daljih pregeda i potencijalnog slanja u inostranstvo.

- Bila je to prava nada! Međutim, tada mi je iznenada preminula majka, koja je jako stesno preživela poplave koje su nas tada zadesile. Zbog njene smrti i sahrane nismo mogli da idemo, to sam na vreme i javila direktno u Ministarstvo. Rečemno mi je da će zakon o lečenju dece u inostranstvu uskoro biti usvojen, pa ćemo preko njega moći da je pošaljemo - priča majka.

Od tada, kako kaže, nije uspela ništa da uradi. Iako je do sada sakupila preko 12 kilograma dokumentacije, snimaka, uputa, otpusnih lista i ostalih medicinskih dokumenata, stalno je upućuju na takozvani Zojin zakon prema kojem devojčica treba da izađe pred komisiju od tri člana i dobije potrebne potpise, a to se, kaže Gorica, za sada pokazalo kao nemoguća misija, barem u Darijinom slučaju, jer devojčica ima preko 50 različitih dijagnoza.

foto: Profimedia

- Jutros oko 10 sati, nakon što je Darija napisala pismo, pozvali su nas iz Ministarstva zdravlja i rekli mi da će mi se javiti sutra, kako bismo se dogovorili oko dolaska u Beograd i dobijanja tih potpisa, pa da sve završimo re 20. avgusta kada Darija treba da ide u Beč. To mi je probudilo veliku nadu i sreću! Rekla sam ćerki da ću sutra da idem verovatno na Institut, pa da će sav novac koji je do sad skupljen moći da bude prebačen na neko drugo dete, koje takođe čeka pomoć. Sve dok nisam videla odgovor ministra u medijima, za koji odgovorno trvdim da je čista laž! Sad mi je jasno da od toga ništa neće biti, jedina nada mi je da skupoimo taj novac pre 18. avgusta, kada treba d se uplati na račun klinike u Beču - priča Lukić.

Zbog svega ovoga, Gorica planira u utorak u 12 časova da napravi protest ispred Ministarstva zdravlja, na koji će sa sobom poneti svu dokumentaciju koju ima i na kojem će od ministra zatražiti odgovor - kada je to Darija imala zakazane preglede ne koje nije došla?

- Jer mi o tome zaista nikad nismo obavešteni i sigurno ne bismo propustili priliku da smo je dobili, ne nakon svih ovih godina borbe - naglašava Darijina mama.

Kako kaže, Darijino pismo je videla kad i svi ostali na njenom Facebook profilu.

- Ona predivno piše i volela bi jednog dana da napiše knjigu... Ali, ako će knjiga biti sa takvom temom, onda bolje neka je ni ne piše - zaključuje majka.

(Kurir.rs/Noizz)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Sestra ubijene Maje Đorđević: Ubica bez maksimalne kazne?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track