GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK NIN Ćulibrk: Fijat državi ne plaća poreze i doprinose
Foto: N1 Printscreen

NOVI DAN

GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK NIN Ćulibrk: Fijat državi ne plaća poreze i doprinose

Društvo -

Svaka vlada Srbije, od Mirka Cvetkovića pa na dalje, dala je Fijatu u Kragujevcu neke povlastice potpisujući izmene i dopune sporazuma sa tom kompanijom, rekao je glavni urednik NIN Milan Ćulibrk, gostujući u Novom danu.

On otkriva da Fijat državi ne plaća poreze i doprinose, porez na dobit, ali ni dividendu.

Radnici Fijata su posle tronedeljnog štrajka izborili veće plate, a Ćulibrk kaže da nijedna strana nema pravo na zadovoljstvo.

foto: N1 Printscreen

On ističe da je na zaposlene u Fijatu vršen ogroman pritisak da će biti odgovorni ako Fijat odluči da ode i 10 do 15 hiljada zaposlenih ostane bez posla i dodaje da su radnici sve radili po zakonu - prvo su najavili štrajk, a potom imali štrajk upozorenja. A ako je na nekoga trebalo vršiti pritisak, onda je to bio Fijat, kaže gost Novog dana.

Upitan zašto se čekalo tri nedelje da bi pregovori radnika i poslovodstva počeli, on odgovara - nemam pojma i dodaje da su se nadali da će stvari "leći same od sebe".

"Mi smo čekali tri nedelje da posreduje vlada, a to je privatna firma. Vlada s jedne strane kaže mi nemamo veze s tim, zato što ne naplaćuje porez na dobit, svoj deo dividende od profita, ne naplaćuje poreze i doprinose, i ona kaže mi s tim nemamo veze. To nisu desetine miliona evra, to su više stotina miliona evra. Ima i te kako s tim vlada veze", kaže Ćulibrk.

foto: Vladimir Milovanović

Jedno od pitanja koje je štrajk otvorio je da li će Fijat ostati u Srbiji kada mu krajem 2018. godine istekne ugovor. Ćulibrk napominje da ova kompanija ima nekoliko stotina miliona evra razloga da ostane jer je takav ugovor potpisan.

"Inicijalna greška je bila potpisivanje tajnog sporazuma, ali zaboravljamo da je vlada Ivice Dačića u kojoj je Aleksandar Vučić bio prvi potpredsednik, potpisala izmene i dopune sporazuma. Svaka vlada je u to involvirana, svaka vlada je dala još neke povlastice", napominje glavni urednik NIN.

Kaže da nikada nije napravljena analiza koliko je novca uloženo u Fijat, a koliko je država dobila od njega, a da priča da se subvencije vraćaju kroz poreze i doprinose u ovom slučaju ne stoji jer se na primeru Fijata ne vraća uopšte.

"U dve godine, 2010. i 2011, država je po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih dobila je manje nego što je isplaćeno članovima Upravnog i Nadzornog odbora Fijata. I to je samo jedan primer. Najmanji deo poslovnih prihoda koji odlaze u budžet ima Fijat", kaže Ćulibrk.

On otkriva da Fijat u Srbiji ne plaća ni porez na profit od 15 odsto i da 50 miliona evra na ime tog poreza nije plaćeno državi.

"U svakoj drugoj zemlji bi suvlasnik 33 odsto tražio da mu pripadne 33 odsto profita, samo država Srbija ne traži da joj to Fijat plati", dodaje gost Novog dana.

Govoreći o napadima na NIN zbog naslovnice na kojoj je bila poruka sa koncentracionog logora "Rad oslobađa" i naslov "Radni logor Srbija", Ćulibrk kaže da je od tada prošlo sedam dana, a da niko nije spomenuo prava radnika što je i bila tema tog teksta.

"Bilo je lakše baciti pažnju na drugu stranu, a ono što je suština nije bitno. Ispostavilo se da je to ono što ih boli jer to vidi većina u Srbiji", kaže Ćulibrk.

foto: Zorana Jevtić

"Povećanje plata ako Jorgovanka spusti kurs"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je povećanje plata. Glavni urednik NIN kaže da cifre koje se iznose u javnost ne odgovaraju brojkama koje se nalaze u zvaničnoj statistici.

Predsednik je sinoć ponovo obećao da će plate za nekoliko meseci biti veće. Ako budu, ja podnosim ostavku na mesto glavnog urednika NIN. Za sledeću godinu je rekao da će biti 500 evra. Kako 500 ljudi?, pita Ćulibrk.

On napominje da je pitanje da li će Srbija imati rast od tri odsto, a očekujemo da plate porastu 20 odsto.

"Koja je to alhemija? Nije moguće, ne možete da presipate iz šupljeg u prazno, možete neko vreme pa ćete biti i šuplji i prazni", kaže Ćulibrk.

Dodaje da će plate biti tolike koliko predsednik najavljuje jedino ako guvernerka Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, spusti kurs evra na 80 dinara.

(Kurir.rs/N1, Neda Vulović, Foto: N1 Printskrin, Vladimir Milovanović, Zorana Jevtić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURUR VESTI UŽIVO: Potvrđeno pisanje Kurira o reketu naprednjaka!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track