PRVO LETOVANJE MALIŠANA IZ SRPSKIH ENKLAVA: Njihova budućnost može biti lepa!
Foto: Promo

CRVENI KRST

PRVO LETOVANJE MALIŠANA IZ SRPSKIH ENKLAVA: Njihova budućnost može biti lepa!

Društvo -

Crveni krst Srbije će tokom letnje sezone u dečjem odmaralištu "Krista Đorđević" u Baošićima kod Herceg Novog ugostiti 2.088 dece iz 108 gradova i opština u Srbiji.

Protekle nedelje u odmaralištu je boravilo 250 dece, među kojima je bilo i 50 mališana s Kosova i Metohije - iz Orahovca, Hoče, Gore, Dragaša, Obilića i Vučitrna. Mnogima je to bilo prvo letovanje u životu.

- Moji drugovi i ja se fenomenalno provodimo ovde, uživamo na plaži, družimo se u radionicama. Nadam se da ću i sledeće godine doći - kaže Lazar Grković iz Orahovca.

Među njegovim drugarima su i deca korisnici narodnih kuhinja i humanitarne pomoći iz udaljenih seoskih sredina, mališani iz hraniteljskih porodica i iz doma u Zvečanskoj... Njihov boravak na moru omogućili su, između ostalih, i građani Beograda uplatom na račun Crvenog krsta Srbije preko "Infostana".

foto: Promo

Do 9. jula prikupljeno je 3.371.791 dinar, najmanja uplata iznosila je jedan dinar, a najveća 15.000 dinara. I Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja opredelilo je 14,8 miliona dinara za oporavak dece. Međutim, potrebno je još donacija za renoviranje ovog odmarališta i finansiranje boravka mališana.

To nije uobičajeno letovanje koje podrazumeva samo odlazak na plažu, već s mališanima rade mladi edukovani volonteri u radionicima prve pomoći, realističkom prikazu povreda, promociji humanih vrednosti, prevenciji trgovine ljudima, likovnoj, folklornoj, dramskoj, novinarskoj, plesnoj, muzičkoj i školici stranog jezika.

- Deca koja borave u odmaralištu ne dođu samo na odmor, da plivaju i da se sunčaju. Njima je ovde posvećena maksimalna pažnja, kako bi kroz raznovrsne radionice stekli određena znanja o životu i videli da njihova budućnost može biti i lepa - rekao je predsednik Crvenog krsta Dragan Radovanović.

Kurir.rs/ Darko Milenković, Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track