KURIROV VODIČ: Kako da izbegnete gužve na granicama
Foto: Profimedia

VOZAČI, NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM

KURIROV VODIČ: Kako da izbegnete gužve na granicama

Društvo -

Godišnji odmori su na vrhuncu, pa su na glavnim graničnim prelazima ovog vikenda neizbežni gužve i višesatna čekanja. Da biste ih izbegli, birajte alternativne prelaze

Sezona godišnjih odmora je na vrhuncu, pa bi vozačima koji za vikend kreću put Crne Gore, Grčke, Hrvatske i Mađarske ili se vraćaju u Srbiju bilo dobro da razmisle o alternativnim graničnim prelazima kako bi izbegli višesatno čekanje u kilometarskim kolonama. Ako krenu uobičajenom trasom, trebalo bi da se naoružaju strpljenjem.

Proteklog vikenda najveći zastoj bio je na graničnim prelazima Bajakovo-Batrovci s Hrvatskom, gde su se formirale kilometarske kolone, na prelazu Gradina s Bugarskom i Horgoš na ulazu u Mađarsku, gde se čekalo satima.

U Auto-moto savezu Srbije vozačima savetuju da ukoliko ne moraju da putuju tokom predstojećeg vikenda, putovanje odlože za radne dane, kada su zadržavanja na graničnim prelazima mnogo manja.

- Ukoliko to nije moguće, treba da ne naoružaju strpljenjem i tolerancijom, da se psihički pripreme na moguća duža zadržavanja. Naša preporuka je da se u tim danima preko graničnih prelaza prelazi u ranim jutarnjim ili kasnijim popodnevnim satima zbog visokih dnevnih temperatura. Treba češće kontrolisati rashladnu tečnost u vozilu i nivo motornog ulja. Potrebno je imati uvek dovoljnu količinu pogonskog goriva u vozilu zbog korišćenja klime, kao i što više osvežavajućih napitaka i vode - kažu u AMSS.

Oni dodaju da se najveće gužve s formiranjem kolona i zadržavanjem dužim od 90 minuta očekuju na graničnim prelazima Horgoš, Batrovci, Gradina, Čuksarla kod Preševa i Gostun, pa preporučuju alternativne pravce.

- Kako bi izabrali alternativni granični prelaz s najmanjom gužvom vozači mogu pozvati operativni centar AMSS i informisati se o trenutnim zadržavanjima - kažu u AMSS.

foto: Fonet

Mirko Alvirović

SPREMITE DOKUMENTA

Mirko Alvirović, autor emisije „Sat“, savetuje vozačima da na graničnim prelazima obavezno pripreme pasoše i dokumenta od vozila.

- Ako svako traži dokumenta po minut na granici, onom pedesetom u redu će se čekanje produžiti za 50 minuta. Ako svako uštedi taj minut, svi ćemo brže proći. Svi koji idu na more u Grčku dolaze na granični prelaz Evzoni, gde su najveće gužve, a da bi ih izbegli, oni koji putuju prema Lefkadi mogu da idu na Bitolj, pa na jedan mali granični prelaz gde nije gužva.

Najbolji pravac za one koji idu na Halkidiki je da posle Velesa skrenu za Valandovo i na granični prelaz Dojran. Prelaz Dojran je najbolja varijanta i za one koji putuju u Olimpsku regiju. Ko hoće da izbegne Preševo, kod Vranja može da se isključi i ide na prelaz Prohor Pčinjski i uključi se na pravac kod Kumanova - objašnjava Alvirović.

On napominje da se gužve na Horgošu na ulazu u Mađarsku mogu izbeći odlaskom na mali granični prelaz Bački Vinogradi.

GRAFIKA

foto: Printscreen

Kurir / Slavica Tomčić

Foto: Profimedia, Fonet, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track