ALARMANTNO! NA DELU JE EGZODUS MEDICINARA IZ SRBIJE: Više neće imati ko da nas leči!
Foto: Shutterstock

Srbija, zemlja tuge i beznađa

ALARMANTNO! NA DELU JE EGZODUS MEDICINARA IZ SRBIJE: Više neće imati ko da nas leči!

Društvo -

Niske zarade glavni su razlog što svake godine iz Srbije u inostranstvo trajno ode oko 1.000 lekara i još duplo više medicinskih sestara i tehničara, upozoravaju sagovornici Kurira.

Ovo dovodi u pitanje funkcionisanje sve većeg broja bolnica u zemlji, a koliko je stanje alarmantno, govori podatak da je u Smederevu zatvoreno Infektološko odeljenje jer je jedini infektolog na godišnjem odmoru. U Zrenjaninu su pak pooštrili proceduru za davanje neplaćenog odsustva koje medicinski radnici koriste za odlazak na rad u inostranstvu. Iako ne postoje precizni podaci o broju lekara i medicinskih sestara i tehničara koji trbuhom za kruhom sve masovnije odlaze u pečalbu, Saša Veljković, vlasnik agencije za zapošljavanje „Medifer“, kaže da godišnje iz Srbije u inostranstvo odlaze hiljade medicinara i niko od njih se ne vrati.

foto: Kurir

-Medicinske sestre najlakše dobijaju posao, naročito one sa intenzivne nege, anestezije i instrumentarke. U Nemačkoj im je u startu plata 1.400 evra neto, a kada posle godinu dana dobiju nostrifikaciju diplome, plata im se poveća na 2.100. Od 1.500 lekara specijalista koji godišnje zatraže pismo dobre prakse, njih 1.000 ga uzme radi odlaska u inostranstvo. Lekari u Srbiji rade za 500-600 evra, a u Nemačkoj u startu imaju platu 3.300 evra neto. Kasnije im je plata minimum 6.000 evra -objašnjava Veljković. On dodaje da su u Nemačkoj najtraženiji lekari opšte prakse, koje Nemci sami dalje obrazuju prema svojim potrebama.

foto: Printscreen

I Goran Mošić iz Komore medicinskih sestara i tehničara Srbije ističe da je u poslednjih šest meseci povećan broj zdravstvenih radnika koji odlaze u zemlje EU, u Emirate i Katar.

-U EU prvenstveno idu u Nemačku, a zatim u Norvešku, Švedsku, Italiju i Austriju, gde im je plata barem tri puta viša nego ovde - kaže Mošić. On smatra da bez obzira na to zdravstveni sitem u Srbiji još uvek nije ugrožen, barem kad je reč o medicinskim sestrama i tehničkom osoblju.

Dr Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije, priznaje da postoji problem sa migracijama medicinskih radnika, ali kaže da je rešiv izradom kadrovskog plana:

-Broj od 264 lekara na 100.000 stanovnika u Srbiji je na nivou evropskog proseka.

NSZ Dodaci na platu

Preko Nacionalne službe za zapošljavanje, u inostranstvo je od 2014. dosad otišlo 1.222 medicinskih sestara i tehničara.

-Minimalna bruto plata na poslovima asistenta za zdravstvenu negu do priznanja diploma iznosi 1.900 evra bruto, a nakon nostrifikacije diplome 2.300 evra. Svi naši državljani kojima posreduje NSZ pre odlaska potpisuju ugovor o radu sa poslodavcem kojim im je obezbeđen jednak tretman sa državljanima zemlje odredišta. Plaćen im je prekovremeni rad, noćni rad, rad nedeljom i na državne praznike, kao i godišnji odmor - kažu u NSZ.

foto: Kurir

ŠOKANTNO

foto: Kurir

ČITAJTE U MAGAZINU STARS: Andriju Miloševića silovali mafijaši

Današnji Stars otkriva šokantne detalje nove sezone serije „Ubica mog oca“:

Poznati advokat kojeg glumi Andrija Milošević naći će se na meti mafijaša silovatelja.

Saznaćete da li će Ceca dati milion evra za otkup ukradenog rols rojsa, zašto je Stoja izjavila da je Ana Bekuta mrtva za nju, a otkrivamo i zašto je Prija odbila da bude kuma Radi Manojlović.

Uzbudljive vesti sa srpske estrade čitajte svake srede u Starsu, najtiražnijem magazinu o poznatima.

foto: Kurir

Kurir / Slavica Tomčić

Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: SKANDAL! Pao na psiho-testu, a postavljen za šefa policije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track