HEROJSKI ČIN NE BROJI GODINE: Dečak koji je za volanom traktora spasavao život svojoj porodici i danas je simbol stradanja u Oluji
Foto: Printscreen/YouTube

22. godišnjica nekažnjenog egzodusa

HEROJSKI ČIN NE BROJI GODINE: Dečak koji je za volanom traktora spasavao život svojoj porodici i danas je simbol stradanja u Oluji

Društvo -

Stotine hiljada prognanih sa svojih ognjišta, hiljade ubijenih, među kojima i deca u zloglasnoj akciji "Oluja". Najveće etničko čišćenje pred očima moderne Evrope od Drugog svetskog rata dogodilo se pre tačno 22 godine... Iz svojih domova proterano je 280.000 ljudi, dok je oko 2.000 njih izgubilo život.

foto: Printscreen/YouTube

Mnogi se i danas vode kao nestali, a samo su hteli da ostanu živi. Ipak, jedna slika ostaće zauvek upamćena, a to je ona na kojoj dečak vozi traktor u izbegličkoj koloni i svojoj porodici spasava život.

foto: Printscreen/YouTube

280.000 ljudi u jednoj koloni. Rame uz rame muškarci i žene, stari i mladi. Iznad Knina grme granate, oko puta odzvanjaju pesma i psovke hrvatskih vojnika. Kilometar po kilometar puta izbegličke kolone osvaja i stari traktor, za čijim je volanom jedan dečak - počela je “Oluja”.

HITNO SPROVESTI ISTRAGU I PODIĆI OPTUŽNICE: Organizacija Documenta podnela krivičnu prijavu za zločine hrvatskih vojnika tokom Oluje Mnoge tužne priče će ovih dana biti ispričane, mnoge će suze ponovo biti prolivene, ali ovaj zločin nikada neće biti zaboravljen, a posebno herojski čin jednog dečaka od 12 godina, koji je morao da vozi traktor u izbegličkoj koloni od Republike Kninske Krajine do Srbije kako bi spasio goli život, svojoj porodici.

foto: Profimedia

I dok su njegovi vršnjaci gledali crtane filmove, igrali fudbal, košarku i sanjali da postanu novi Maradona, Van Basten ili Kićanović, Slavnić, ovaj junak je imao mnogo drugačiji život. Sa samo 12 godina morao je da sedne za volan traktora i krene iz sela u okolini Gračaca u svoju borbu za život.

(Kurir.rs/Foto: Printscreen/YouTube)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

U Srbiji parastos, u Hrvatskoj slavlje! Rane od operacije Oluja i dalje bole

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track