OPASNO! KOCKAJU SE ŽIVOTIMA GRAĐANA: Na +40°C lekove šalju kurirskom službom!
Foto: Shutterstock

Nemar veledrogerija

OPASNO! KOCKAJU SE ŽIVOTIMA GRAĐANA: Na +40°C lekove šalju kurirskom službom!

Društvo -

Iako je to izričito zabranjeno, pojedini veletrgovci medikamente distribuiraju poštom, koja nema specijalna vozila i ljude obučene za transport na propisanoj temperaturi

Pojedine veledrogerije ugrožavaju živote građana Srbije jer za distribuciju lekova koriste kurirske službe koje nemaju specijalna vozila i ljude obučene za transport na određenoj temperaturi, saznaje Kurir. Problemi su još veći kad su temperature tropske, kao poslednjih nedelja.

U skladu sa Zakonom o lekovima, ali i Smernicama dobre prakse u distribuciji lekova, isporuke mogu da obavljaju samo pravna lica koja poseduju dozvolu Ministarstva zdravlja, a transport lekova poštom je zabranjen. Tokom transporta moraju da budu obezbeđeni uslovi čuvanja koji su propisani za svaki lek, najčešće su to ambijentalni uslovi do 25 stepeni ili režim „hladnog lanca“, što podrazumeva temperaturu od dva do osam stepeni.

Na pitanje koliko je opasno ako se to ne poštuje, Aleksandar Radivojević, direktor logistike „Farmalogista“, kaže za Kurir da, ukoliko lek nije transportovan u skladu sa standardima, postoji opasnost da neće delovati. To se može desiti, na primer, sa insulinom, koji mora da se transportuje na temperaturi od dva do osam stepeni, ali i drugim medikamentima. Jasno je šta za određene pacijente znači uzimanje leka koji ne deluje.

Radivojević ističe da ima neodgovornih veledrogerija koje, zbog želje da smanje troškove ili nedovoljnog broja vozila i radnika, angažuju kurirske službe koje nemaju ni vozila ni ljude da bezbedno distribuiraju lekove.

- Neke veledrogerije imaju desetak vozila, a snabdevaju celu Srbiju, što je nemoguće! Za paket do deset kilograma kurirske službe naplate do 200 dinara, što je velika ušteda. Važno je reći da ne znači da je neupotrebljiv svaki lek koji nije držan na propisanoj temperaturi, ali mora da se povuče u karantin i da se obavesti proizvođač, koji onda analizira da li je lek bezbedan - navodi Radivojević.

On kaže da, osim veledrogerija, odgovornost za nebezbedan transport lekova snose i apoteke, bolnice i domovi zdravlja koji prihvataju lekove od kurirskih službi. U suštini, kako navodi, oni imaju najbolje dokaze da im lekove isporučuju kurirske službe koje tako krše zakone. Ali odgovornost je svakako i na proizvođačima koji potpisuju ugovore o distribuciji sa neodgovornim veledrogerijama.

Na sednici Grupacije veledrogerija pri Privrednoj komori Srbije održanoj 4. avgusta članicama je upućen apel da se pri transportu lekova ponašaju u skladu zakonima i podzakonskim aktima.

Vladimir Spasić

Odgovorni zakazali

MINISTRI BEZ KOMENTARA

Osim veledrogerija i zdravstvenih ustanova, ovim pitanjem trebalo bi da se pozabave i Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo trgovine, nadležno za poštanski saobraćaj.

U ministarstvima nisu imali odgovor na naša pitanja, a komentar nisu imali ni Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, i Rasim Ljajić, ministar trgovine, u čijoj nadležnosti je poštanski saobraćaj.

Posledice nepropisnog transporta

LEK BEZ DEJSTVA I KRAĆI ROK

Vukosava Stevanović, predsednica Udruženja Apotekarsko jezgro, kaže za Kurir da je teško govoriti o štetnosti lekova koji nisu transportovani na propisan način jer sve zavisi od leka.

- Ali može se reći da lek može da potpuno ili delimično izgubi dejstvo, da mu se skrati rok trajanja... Jasno je da će, ako uzmete lek koji nema dejstvo, onda bolest napredovati. Ako se lekovi transportuju kurirskim službama, onda je to bruka i sramota za Ministarstvo zdravlja - navodi ona i dodaje da u svemu tome ima i borbe veledrogerija za tržište.

ČINJENICE

- vakcine, insulin i injekcije najpodložniji su visokim temperaturama

- 25 stepeni je najviša temperatura na kojoj smeju da se prevoze lekovi

- u skladu sa zakonima o lekovima i poštanskim uslugama, transport lekova poštom je zabranjen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) LUCIFER PRŽI BEOGRAD, GORE I VAZDUH I ASFALT: Na Banovom brdu danas izmereno 47 stepeni!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track