VULIN PROLUPAO, BILJANA SRBLJANOVIĆ GA ODUVALA: U jedinicu tog bolesnika ne idem ni mrtva!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Fonet

ZOVE ŽENE U VOJSKU: OVAJ ČOVEK STVARNO NIJE NORMALAN!

VULIN PROLUPAO, BILJANA SRBLJANOVIĆ GA ODUVALA: U jedinicu tog bolesnika ne idem ni mrtva!

Društvo -

Ministar odbrane Aleksandar Vulin nije služio vojsku, ali je zato sada rešen da u rovove pošalje ne samo muškarce nego bi pod opasač da stavi i žene mlađe od 50 godina!

On je, naime, najavio da će sve žene morati da prođu obaveznu obuku za davanje prve pomoći i postupanje u vanrednim situacijama, dok će dame koje su služile vojni rok ovu višednevnu vežbu odraditi u uniformi i sa oružjem.

Sve dame do 50 godina

- Sve radno sposobne žene u Srbiji biće pozivane na vežbe iz prve pomoći, civilne zaštite i postupanja u slučaju požara, poplava i zemljotresa. Kada ovaj predlog bude zakonski regulisan, svi građani Srbije će, bez obzira na pol, biti dužni da se odazovu pozivima za vojnu i civilnu obuku - kazao je Vulin.

Predlog o obaveznoj vojnoj vežbi za žene mnoge je iznenadio, a neke i veoma naljutio. Najoštrija je bila dramska spisateljica Biljana Srbljanović, koja je preko Fejsbuka poručila da u Vulinovu jedinicu „ne ide ni mrtva“.

foto: Dragana Udovičić

SRBLJANOVIĆEVA: Ni mrtva u vulinovu vojsku. Zna li bolesnik koliko bi koštalo ovo zamišljeno prisilno privođenje žena u realizaciju njegovih vlažnih snova

- Ume li neko ovom bolesniku da objasni da on može mami svojoj nešto da odluči, da istom prilikom može da me poljubi u guzicu u Strazburu, pre nego što me natera da ulazim u bilo kakvu prisilnu vojnu obuku, kao i da se obavesti da je, još i njegova generacija i desetine pre nje, već imala obaveznu predvojničku obuku sa sve kursem prve pomoći sve do fakulteta. Ili je i tada bio ćorav, pa su ga oslobodili polaganja i tih predmeta u srednjoj i tih ispita na faksu? Da li se moron seća da smo, još kao deca, morali da pucamo na strelištu, da fingiramo davljenje plastičnih lutaka i polažemo prepovijanje zavojima - napisala je Srbljanovićeva i dodala:

Bežao od vojske

- Takođe, da li bolesnik zna koliko bi koštalo ovo zamišljeno prisilno privođenje žena, ili kako on naziva „dama“, u realizaciju njegovih vlažnih snova o ženi u uniformi koja daje usta na usta prvu pomoć prilikom sledećeg rata s celim svetom, koje je uobičajavao izazivati? Hospitalizujte Vulina, i to u civilnu bolnicu. Na vojnu ne bi smeo imati pravo, jer je od služenja vojnog roka bežao kao mala p*čka, pa ga sada, sa skoro 50, stigla kriza prigovora savesti.

Podsetimo, po postavljanju Vulina za ministra vojnog, pokrenuto je pitanje njegovog nesluženja vojnog roka. Vulin se posle dve nedelje ćutanja pravdao da je oslobođen vojnog roka zbog velike dioptrije. A zatim su se pojavili delovi intervjua koji je tokom bombardovanja dao za RTS, u kojem je tvrdio da nije bio mobilisan jer su sva mesta bila popunjena.

Vojni sindikat

LOŠE STANJE U VOJSCI

Predsednik vojnog sindikata Novica Antić više puta je upozoravao na loše stanje pripadnika vojske i da su predlozi ministra Vulina čista demagogija, da bi se javnost obmanjivala i prikupljali laki politički poeni.

Vojnici rade u užasnim uslovima, imaju uniforme i odeću staru i po deset godina, obroci su bedni, a više od hiljadu oficira godišnje napusti VS zbog niskih primanja.

foto: Kurir

(Kurir.rs/Ekipa Kurira/Fonet, Aleksandar Jovanović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Ala će se Vulin ubedačiti! Evo šta kažu dame na ideju da im se uvede predvojnička obuka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track