BEOGRADSKI ADVOKATI ZATEČENI NEZAKONITIM DOSTAVLJANJEM POŠTE: Po jedno sudsko pismo sada moraju da putuju i nekoliko stotina kilometara?!
Foto: Kurir, Dragan Kadić

Zahteva se hitna reakcija Državnog veća tužilaca, Pošta srbije i VSS

BEOGRADSKI ADVOKATI ZATEČENI NEZAKONITIM DOSTAVLJANJEM POŠTE: Po jedno sudsko pismo sada moraju da putuju i nekoliko stotina kilometara?!

Društvo -

BEOGRAD - Advokatska komora Beograda ukazala je danas u pismima dostavljenim Državnom veću tužilaca, Javnom preduzeću "Pošta Srbije", kao i Visokom savetu sudstva, na nezakonito postupanje prilikom dostavljanja pošte advokatima, koje može imati teške i štetne posledice, kako po advokate, tako i po klijente.

Naime, kako je navedeno, brojni primeri iz prakse pokazuju da poštari advokatima koji se ne zateknu u kancelariji prilikom dostave pošte, ostavljaju obaveštenje da se neuručena pošta vraća pošiljaocu i da je on u narednih 8 dana može podići u sudu vrlo često i u drugom gradu, te da će se u suprotnom smatrati da je dostavljenje uredno izvršeno?!

Veliki broj beogradskih advokata obratio se Komori sa istim problemom ukazujući da su dovedeni u krajnje apsurdne situacije da po jedno sudsko pismo moraju da putuju i po nekoliko stotina kilometara, što je nerazuman trošak kako novca, tako i vremena. Takođe je, podvukli su iz AKB, nedopustivo konstatovanje da je advokat primio poštu preko poštanskog pregratka, a da to nije slučaj, jer je on može preuzeti i više dana od njenog prispeća, čime se faktički skraćuje rok za postupanje po podnescima.

U pismima koja su, pored predsednici Državnog veća tužilaca Zagorki Dolovac, dostavljena i Miri Petrović, v.d. direktora Pošta Srbije, i Dragomiru Milojeviću, predsedniku Visokog saveta sudstva, a koja potpisuje predsednik AKB Vladimir Gajić, zahteva se da što pre budu preduzete mere otklanjanja uočenih nepravilnosti u nadi da advokatura nije svesno i namerno novim pravilima dovedena u nepovoljni položaj.

foto: Dado Đilas

"Želimo da verujemo da advokatura, koja zajedno sa sudstvom i tužilaštvom predstavlja jedan od tri stuba pravosuđa, nije svesno i namerno dovedena u nepovoljan položaj novim pravilima dostavljanja pošte i da kod Vas postoji svest o tome da potreba za efikasnošću ne sme ići na uštrb pravne sigurnosti i procesnih prava učesnika u sudskim i upravnim postupcima. Smatramo da je imperativ da nezakonito ustanovljena praksa dostavljanja pošte advokatima prestane pre okončanja sudskih ferija", apeluje AKB u pismima, uz nadu da će o preduzetim merama biti obaveštena u najkraćem mogućem roku.

(Kurir.rs/Foto: Dragan Kadić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NOVI SKANDALOZNI SNIMCI VUČIĆEVE CENZURE! POSRAMLJENI RADNICI PRIZNAJU DA IM ŠEFOVI NAREĐUJU DA KRIJU KURIR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track