ORAO RAŠIRENIH KRILA VRAĆA SE NA ANDRIĆEV VENAC: Predratni simbol ponovo na krovu Predsedništva
Foto: Dragana Udovičić

Posle 73 godine na vrhu Novog dvora

ORAO RAŠIRENIH KRILA VRAĆA SE NA ANDRIĆEV VENAC: Predratni simbol ponovo na krovu Predsedništva

Društvo -

BEOGRAD - Na najvišoj tački krova zgrade Predsedništva uskoro će se ponovo naći skulptura orla s raširenim krilima, koja je pre Drugog svetskog rata bila simbol ovog zdanja.

Kako prenose izvori lista, predsednik Vučić je prihvatio ideju svojih najbližih saradnika, pa će se figura grabljivice, koja krasi i srpsku trobojku, posle 73 godine naći na vrhu Novog dvora.

foto: Nebojša Mandić

- Niko još ne zna ko je 1944. sa krova Novog dvora skinuo orla. Od tada se skulpturi, koja je u sebi imala primese zlata i srebra, gubi svaki trag. U želji da reprezentativnom zdanju vratimo stari sjaj i detalj po kome je bilo prepoznatljivo, oživeli smo projekat koji je započet još 2004. godine i verujemo da će se orao uskoro opet "šepuriti" na krovu zgrade Predsedništva - prenose sagovornici bliski šefu države Novostima.

Kako je rečeno, kalup za buduću skulpturu je već spreman i radiće se po skicama koje su odavno urađene. Čast da oblikuje novog orla pripala je poznatom akademskom vajaru Zoranu Ivanoviću, čija su najpoznatija dela spomenici Nikoli Pašiću, Branislavu Nušiću, Borislavu Pekiću i Milutinu Milankoviću koji krase najuže jezgro srpske prestonice.

foto: Nebojša Mandić

Zgrada Predsedništva, poznata i kao Novi dvor, građena je od 1911. do 1922. kao rezidencija za prestolonaslednika, a potom kralja Aleksandra Karađorđevića. Posle ubistva kralja u Marselju, kraljevska porodica preselila se u novi kompleks na Dedinju, a Novi dvor je po Aleksandrovoj želji pretvoren u Kraljevski muzej, koji je kasnije postao Muzej kneza Pavla. Tu namenu zadržao je sve do 1948, nakon čega je ceo dvorski kompleks pretvoren u centar republičkih organa, a zdanje na Andrićevom vencu najduže je služilo kao sedište predsednika Srbije.

Đinđić skinuo petokraku

Obe zgrade dvorskog kompleksa u današnjem Pionirskom parku posle Drugog svetskog rata, umesto simbola kraljevine, "ponele" su znamenja tadašnje socijalističke države. Ostao je upečatljiv prizor skidanja petokrake sa Starog dvora, današnje Skupštine grada. Simbol SFRJ skinuo je tadašnji gradonačelnik Beograda Zoran Đinđić.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Foto: Dragana Udovičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Pljačka!? Roditelji evo koliko će vam trebati para za školu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track