TRAGIČNA SUDBINA VEZALA SLOBODANA MILOŠEVIĆA I BORKU VUČIĆ: Misteriozna pogibja srpske bankarke i zla porodična kob
Foto: Printscreen

TRAGIČNA SUDBINA VEZALA SLOBODANA MILOŠEVIĆA I BORKU VUČIĆ: Misteriozna pogibja srpske bankarke i zla porodična kob

Društvo -

Borka Vučić poginula je 1. avgusta pre osam godina u teškoj saobraćajnoj nesreći, ali njena smrt i danas za mnoge predstavlja misteriju.

Budući da je, kao šef Beogradske banke do 2001, znala sve o tokovima novca Miloševićevog režima i iznošenju velikih suma, prema nekim procenama između pet i 11,5 milijardi dolara na Kipar tokom devedesetih godina, sumnjalo se da njena tragična smrt nije bila slučajna, već da je to bilo „uklanjanje nezgodnog svedoka“, pisao je nedavno sprski Newsweek.

Borku Vučić i Slobodana Miloševića zbližili su i manje poznati detalji iz njihovog života, odnosno velike, strašne tragedije u njihovim porodicama, otrkila je jednom prilikom Smilja Avramov, a prenosi Nedeljnik.

Milošević sa majkom, foto: Privatna Arhiva

"Prvo, prema njenoj interpretaciji, Borka Vučić je intenzivno komunicarala sa Slobom još za vreme studija na fakultetu (nije mi doduše jasno kako, jer njih dvoje nisu ista generacija: Borka Vučić je rođena 1926. i diplomirala na fakultetu 1951, dok je Slobodan rođen 1941. tj. 15 godina kasnije). Smilja Avramov mi je, međutim, napomenula:

"Borka i Milošević su se sprijatelji o oboje su bili (možda u različitim vremenima) u partijskom rukovodstvu Prvanog fakulteta. Nisu ista generacija, ali su se sprijateljili. Kao studenti. Znam da su dolazili kod mene u kabinet zajedno".

foto: Profimedia

Godine 1972, još kad je bio direktor u Tehnogasu, Slobodanu se ubila majika Stanislava, po zanimanju učiteljica (nakon što smu se 1962, ubio otac, a 1963. ujak). Sa druge strane, Borki Vučić je umro sin Bojan (po struci pravnik, kao i Borka i njen suprug Steva), i to kada je imao samo 26 godina.

Dobio je rak na nozi koji se vremenom proširio na ceo organizam.

Osim toga, kako mi je detaljno ispriačala Smilja Avramov, sve tri sestre Borke Vučić su prilično tragično završile. Najstariju su komunisti prilikom povlačenja četnika n azapad i ilegalnog prelaska jugoslovenske granice uhvatilei na samoj granici i osudili je na robju, druga je odbila rak i umrla, dok treća nije mogla da ima decu", navodi Nedeljnik.

Upoznavanje sa Rokfelerom

Prema zapisanim sećanjima pokojne bankarke Borke Vučić, Milošević je tada kao mladi i perspektivni bankar bio fasciniran Rokfelerom.

foto: Profimedia, profimedia-0018001222, profimedia-0288789690

- Kad sam ga predstavila, Rokfeler ga je prvo pitao kako je rodila pšenica. On pita, odmah. Sloba na to kaže: „Odlično, ali bolje je rodio kukuruz“. To Sloba kaže. Izvrsno je to rekao na engleskom. „Odlično, nikad nismo imali toliko kukuruza, sad ima pet miliona tona“. A Rokfeler će na to njemu: „Pa mi bismo to kupili“. Sloba će: „A šta biste kupili?“. Ovaj mu odgovara: „Pa kukuruz“. A Milošević će onako sa gardom: „Mi prodajemo samo ulje, kao gotov proizvod“. Rokfeler se tada okrenuo ka meni i rekao: „Ovaj će daleko dogurati“.

- Kasnije smo bili na ručku kod Rokfelera i kaže Sloba meni, kad smo bili nasamo: „Jesi videla kako me pitao za onaj kukuruz, jesam mu dobro rekao?“. Ja kažem: „Jesi, odlično si mu rekao“.

(Kurir.rs/Njuzvik/Nedeljnik)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Da li je Sloba ubijen u Hagu ili je još živ - Sve teorije zavere o smrti Slobodana Miloševića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja