STOPAMA NAŠIH PREDAKA: Najbolji srednjoškolci ove godine  na Krfu otkrivaju spomenik Gvozdenom puku Moravske divizije
Foto: Dimitrije Stikić

projekat spc

STOPAMA NAŠIH PREDAKA: Najbolji srednjoškolci ove godine na Krfu otkrivaju spomenik Gvozdenom puku Moravske divizije

Društvo -

Stopama naših prekada je jedinstveni konceptualni projekat koji, kroz rad sa talentovanom decom, na edukativan i praktičan način obrađuje temu naše tradicije, jezika, pisma, vere, sa posebnim osvrtom na istorijski period Prvog svetskog rata i boravak naše vojske i naroda na ostrvu Krfu od 1916 do 1918 godine.

Projekat sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja vodi i realizuje zvanično glasilo SPC za decu Svetosavsko zvonce.

Od 2012. godine do sada, u njemu je uzelo učešća preko 250 najtalentovanijih đaka osnovnih i srednjih škola iz čitavog regiona: Srbije, Republike Srpske, FederacijeBiH i Crne Gore.

foto: Dimitrije Stikić

Iz godine u godinu interesovanje talentovanih đaka injihovih profesora za učešće u ovoj praktično-edukativnoj eskurziji je sve veće. U ovogodišnjem njenom nastavku u oštroj konkurenciji mesto za četrnaestodnevnu obrazovno-praktičnu eskurziju na ostrvo Krf osvojili su đaci koji su bili najbolje plasirani na Konkursima: ”Koreni” i ”Putovanje železnicom: predeli, lica, horizonti”- zvaničnog glasila za decu Srpske Pravoslavne Crkve: ”Svetosavsko zvonce”, zatim najbolji đaci iz veronauke iz Republike Srpske, Federacije BiH i Crne Gore, kao i đaci generacije osnovnih škola sa teritorije opština Stara Pazova i najveće Beogradske opštine-Gradske opštine Palilula i Ruske škole u Beogradu. Svake godine po njih 50.

foto: Dimitrije Stikić

Ove godine šesta generacija kreće u sredu 16. avgusta u 17 časova ispred Patrijaršije SPC i ispraća ih Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej.

Ovogodišnja generacija šesta po redu, dovršiće prošle godine započetu izradu na Krfu spomenika krajputaša posvećenog Gvozdenom puku Moravske divizije. Takođe, izvršiće kompletno uređenje same parcele koja se nalazi na mestu gde je bio kamp Moravske divizije kao i instaliranje jarbola sa grčkom i srpskom zastavom, dva trojezična turistička putokaza koji će sve putnike namernike upućivati ka ovom novom spomen-obeležju, i spomen ploče. Spomenik će biti otkriven 27. avgusta uz prisustvo najviših zvaničnika ostrva Krfa, predstavnika krfskog društva grčko-srpskog prijateljstva i samih Krfljana meštana ovog dela ostrva: Kato Karokijane, Dasije i Ipsosa.

foto: Dimitrije Stikić

Posle 98 godina kroz projekat ”Stopama naših predaka” obnavlja se izlaženje Srpskih novina koje su se štampale i izlazile na Krfu od 1916/1918. godine. U njima se pored izveštavanja o događajima sa fronta i opštim informacijama tog vremena, posebno izveštavalo o životu vojnika i naroda pristiglog na Krf. I ovo obnovljeno izdanje se bavi istorijskim periodom Prvog svetskog rata i životom i delima na Krfu današnjih generacija potomaka koji su krenuli stopama svojih slavnih predaka.

Zanimljive informacije o projektu: ”Stopama naših predaka”

Tokom trajanja projekta deca su smeštena u kampu Krfske Mitropolije u mestu Kasiopi. Koncept je takav da se jednog dana program odvija u kampu, a svaki drugi se negde ide u obilazak kulturno-istorijskih spomenika i sprovode se akcije obnove ičišćenja postojećih i postavljanje novih spomen obeležja vezanih za događaje iz Prvog svetskog rata i života i rada naše države,vojske i naroda.

foto: Dimitrije Stikić

Za vreme boravka na Krfu oni izučavaju istoriju namestima na kojima se ona dogodila pre jednog veka. Imaju prilikuda obiđu: ostrvo Vido, Plavu grobnicu, istorijski muzej ”Srpskakuća”, spomenik Drinskoj diviziji u Agios Mateosu, spomenik uluci Guvija na mestu gde se iskrcala Srpska vojska 1916. godine,mesto gde se nalazio hotel ”Bela Venecija” u kome je od 1916.godine do 1918. godine bilo sedište Srpske Vlade, Kralja i Narodne banke.

Prilikom obilaska ovih mesta svaka generacija se potrudilada ih sredi, očisti i dostojno obeleži: jarbolima za grčkom i srpskom zastavom i trojezičnim turističkim putokazima (grčki,srpski, engleski).

Takođe obilaze i kulturne spomenike ostrva Krfa kao icrkvu Svetog Spiridona, Svete carice Teodore, zatim crkvu Svetog Nikole u Sidariju i manastir Paleokastricu.

foto: Dimitrije Stikić

Koliko ovaj projekat zavređuje pažnje i poštovanja i na samom ostrvu, pokazuju i prijemi organizovani na najvišem nivou u čast ovih pametnih i perspektivnih mladih ljudi iz Srbije iregiona kod Gradonačelnika ostrva Krfa gospodina Kostasa Nikoluzasa i Mitropolita krfskog gospodina Nektarija.

Takođe deca pored istorije kroz edukativne kreativne radionice organizovane u kampu u Kasiopiju bolje upoznaju: grčki i ruskijezik, kaligrafiju, fotografiju, muziku, glumu, vajarstvo,ikonopis, klesarstvo, veronauku, srpski jezikom i književnost,folklor srbije i grčke. Za vreme boravka na Krfu upoznaju imorske lepote ovog predivnog ostrva obišavši i tamošnje najlepše plaže: Barbati, Alati, Paleokastrica, Glifada, AgiosGordios, Sidari, Kasiopi. Prva generacija 2012. godine obnovila je i očistila spomen obeležje Drinskoj diviziji u mestu Agios Mateos. Takođe ga je i dostojanstveno obeležila sa jarbolima na kojima se vijore srpska igrčka zastava i trojezičnim putokazima postavljenim na putnimpravcima koji gravitiraju tom mestu.

foto: Dimitrije Stikić

Druga generacija 2013. godine je obnovila i očistila spomen obeležje u luci Guvija, gde se iskrcavala srpska vojska od februara do juna 1916. godine. I ovde su postavljena dva jarbola sazastavama i pet trojezičnih turističkih putokaza.

Treća generacija 2014. godine je postavila novo spomen obeležje na mestu gde se nalazio hotel ”Bela Venecija” u kom je od1916. do 1918. godine bilo sedište srpske države i njenihinstitucija.

Četvrta generacija je 2015. godine započela formira njenovog spomen obeležja na mestu gde je bio kamp Moravske divizije i nadaleko čuvenog Gvozdenog puka u mestu Katokorokijana. Prošlegodine završeni su zemaljani radovi za postavljanje spomen ploče i jarbola.

Posebna misija pete generacije jeste bila izrada spomenika krajputaša u čast i slavu Gvozdenog puka Moravske Divizije čiji su pripadnici svojim junaštvom mnoge od bitaka preokrenuli u pobede i to u onim najpresudnijim momentima Prvog svetskog rata od bitke na Kolubari, povlačenja srpske vojske preko Albanskih goleti do probijanja Solunskog fronta na Kajmakčalanu1918. godine i nezadrživog juriša za oslobođenje Otadžbine.

(Kurir.rs/Dimitrije Stikić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track