NEDOVOLJNO KOMPLETA KNJIGA ZA OSNOVCE: Besplatni udžbenici tek svakom šestom đaku
Foto: Shutterstock

STANDARD

NEDOVOLJNO KOMPLETA KNJIGA ZA OSNOVCE: Besplatni udžbenici tek svakom šestom đaku

Društvo -

Roditelji čak 86.000 osnovaca neće morati da kupe novi komplet, ali sagovornici Kurira kažu da kada se u obzir uzme standard, to ni približno nije dovoljno

Svaki šesti osnovac u Srbiji dobiće ove godine besplatne udžbenike. Međutim, kada se uzme u obzir da cena jednog kompleta iznosi i oko 16.000 dinara, a da svaki treći građanin ima platu ispod republičkog proseka, jasno je da za većinu porodica u Srbiji kupovina školskih knjiga predstavlja veliki izdatak.

Naime, prošle godine je na besplatne udžbenike pravo imalo 45.000 đaka, dok će ove školske godine taj broj biti gotovo udvostručen - od ukupno 530.000 osnovaca, besplatne komplete dobiće 86.000 mališana. Kako je saopšteno u Ministarstvu prosvete, za te namene iz budžeta Srbije izdvojeno je 571.747.000 dinara. Pravo na besplatne udžbenike imaće učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, svako treće ili svako naredno rođeno dete, kao i učenici iz materijalno ugroženih porodica.

Iako sredstva izdvojena za udžbenike nisu zanemarljiva, prema oceni sagovornika Kurira, nisu ni dovoljna za sve roditelje kojima je pomoć potrebna. Naime, iako je prosečna plata u Srbiji 49.238 dinara, samo za hranu u proseku se troši 69.566 dinara. Čak 42 odsto građana izloženo je riziku od siromaštva, 400.000 njih prima minimalac od oko 23.000 dinara.

foto: Zorana Jevtić

Veliki izdatak za porodicu

Angelina Radulović iz udruženja Roditelj kaže da su udžbenici u Srbiji preskupi u odnosu na standard građana i da ih teško mogu priuštiti ne samo siromašne porodice već i one koje pripadaju takozvanoj srednjoj klasi.

- Kupovina udžbenika za prosečnu porodicu je veliki izdatak, pre svega jer su udžbenici veoma skupi. Mi stariji odrasli smo uz jednog izdavača udžbenika i knjige nisu bile toliko skupe. Čudno je da se sada kad je porasla konkurencija i kad ima toliko izdavača, to nije odrazilo na cenu - kaže Radulovićeva, koja dodaje da bi bilo nemoguće omogućiti svim učenicima besplatne knjige, ali da bi država trebalo da nađe neko rešenje da one budu pristupačnije.

foto: Printscreen

Sedam različitih „Bukvara“

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, kaže da su udžbenici skupi, jer je država dopustila da se od prodaje školskih knjiga napravi unosan biznis za izdavače.

- Imamo samo sedam različitih „Bukvara“ za osnovce, a cena je i dalje visoka. S druge strane, udžbenici za srednje stručne škole se nisu menjali 30 godina. To je zato što za njih vlada manje interesovanje i manja je zarada. Država bi trebalo pod hitno da se pozabavi ovim problemom i omogući građanima besplatno obrazovanje, za šta se deklarativno i zalaže - kaže Jasna Janković.

Mnogo nepoznanica

UNIFORME OD SEPTEMBRA

Zbog boljeg premošćivanja sve većih socijalnih razlika od 1. septembra će biti uvedene školske uniforme za osnovce. Oko 55 odsto škola u Srbiji izjasnilo se da je saglasno s uvođenjem uniformi, međutim, još uvek nije poznato koliko će njih ovaj sistem uvesti od nove školske godine. Nepoznato je ni kako će uniforme izgledati, niti koliko će koštati.

foto: Fonet

Mladen Šarčević

TREBA MENJATI ZAKON

I ministar prosvete Mladen Šarčević primetio je da je Zakon o udžbenicima loš, zbog čega će to ministarstvo tražiti da se menja.

- Tražićemo da se zakon menja pre nego što istekne rok od tri godine trajanja da bi važnost udžbenika umesto tri trajala četiri godine - rekao je Šarčević i dodao da je nakon urađene analize utvrđeno da veliki deo novca za udžbenike odlazi na posrednike:

- Ići ćemo na formiranje učeničkih kompanija, preduzetništva, zadruga, da oni tu distribuciju rade, što znači da bi roditelji 15 odsto manje plaćali udžbenike.

Kurir / Ružica Kantar

Foto: Fonet, Printscreen, Shutterstock, Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Cifra da glava zaboli! Pogledajte vrednost srpske imovine na Kosovu koju je Priština otela!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track