DERU NAS KAKO STIGNU: Letovanje u Srbiji duplo skuplje nego u Grčkoj! Zašto milion Srba odmara u inostranstvu
Foto: Shutterstock

REALNOST

DERU NAS KAKO STIGNU: Letovanje u Srbiji duplo skuplje nego u Grčkoj! Zašto milion Srba odmara u inostranstvu

Društvo -

Razlika Džaba vaučeri za domaći turizam kadje desetodnevni odmor na Egejskom moru neretko upola jeftiniji nego aranžman na Zlatiboru ili Kopaoniku, kažu za Kurir u Juti

Uprkos deljenju turističkih vaučera i promociji domaćeg turizma, Srbi i dalje masovno letuju u inostranstvu, i to najviše u Grčkoj, gde je hotelski smeštaj neretko i upola jeftini nego u Srbiji.

Kad je reč o apartmanima, brčkanje na grčkim morima je još isplativije nego odmor u srpskim banjama i planinama.

foto: Shutterstock

-Hotelski smeštaj u svim regijama u Grčkoj početkom juna koštao je od 59 do 99 evra za 10 dana po osobi sa prevozom, počev od severnog dela pa do ostrva. To na Zlatiboru i Kopaoniku ne možete da dobijete bez 180 do 190 evra za 10 dana. Ako uporedimo hotel na Kopaoniku sa četiri zvezdice i isti takav hotel na Rodosu, naš će biti skuplji. Cene su u Grčkoj svakako jeftinije 20 do 30 odsto nego u Srbiji, a putnici koji su rano izabrali putovanja u decembru, januaru i februaru dobili su popust od 20 do 50 odsto i mogli su da biraju kvalitetniji i jeftiniji smeštaj - kaže za Kurir Milan Lainović, potpredsednik Asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta).

foto: Kurir

On ističe da otuda i ne čudi što godišnje u Grčkoj letuje 750.000 naših građana, a na ostalim destinacijama (Turska, Italija, Španija) još 150.000. Na drugoj strani, Ministarstvo trgovine je ove godine podelilo oko 80.000 vaučera za letovanje u Srbiji. Najviše građana se uz vaučer odmara u našim banjama, ali Lainović upozorava da se one ne mogu upoređivati s banjama u inostranstvu ni po ceni ni po usluzi.

-Vrnjačka banja ima dosta hotela, ali ona ne može da se uporedi s nekom banjom u inostranstvu. Najbolje što Srbija ima je hotel „Izvor“ u Aranđelovcu, koji je kvalitetom, uslugom, ali i cenama na evropskom nivou - kaže Lainović. On podseća da je turistima iz Srbije jeftinije da letuju u Grčkoj čak i ako se cene u hotelima na srpskim planinama umanje za 5.000 dinara, koliko iznose vaučeri koje poklanja država za letovanje u zemlji.

foto: Kurir

-Vaučere koje daje država uglavnom koriste penzioneri i i ljudi sa niskim primanjima. Nama u Juti je žao što to nije išlo preko agencija jer bi bilo efikasnije, pošto na količinu i broj dobijemo bolje uslove za putnike - ističe Lainović.

foto: Zorana Jevtić

Rasim Ljajić Dobra sezona

Ministar turizma Rasim Ljajić izjavio je juče u Sokobanji da je u toj banji izdato 20.000 besplatnih vaučera, što je četvrtina od ukupnog broja.

-Mi smo zadovoljni turističkom sezonom i u Srbiji i u Sokobanji. U prvih šest meseci ove godine imamo 34 odsto veći broj turista u Sokobanji, 39 odsto veći broj noćenja i posle Vrnjačke banje, Sokobanja je na drugom mestu po broju noćenja što se banjskih mesta tiče - rekao je Ljajić, ali za Kurir nije komentarisao cenovnik aranžmana u Srbiji i inostranstvu.

foto: Kurir

SVE O POZNATIMA

ČITAJTE U MAGAZINU STARS: Ceca otkrila sve o zatvorskim danima

U današnjem dodatku Stars čitajte o zatvorskim danima Cece Ražnatović. Ona je otvorila dušu i ispričala kroz šta je prošla tokom pritvora 2003. godine.

Otkrivamo zašto Goca Božinovska strahuje za život sina Mirka, zbog čega je Sanja Đorđević izbačena iz aviona, kao i šta u intervjuu kaže Katarina Grujić.

Uzbudljive vesti sa srpske estrade čitajte svake srede u Starsu, najtiražnijem magazinu o poznatima.

foto: Stars

Kurir / Slavica Tomčić

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track