VAŠA DELA SU BESMRTNA: Obeležena 103. godišnjica Cerske bitke
Foto: MUP Srbije

Ceremonija na Tekerišu

VAŠA DELA SU BESMRTNA: Obeležena 103. godišnjica Cerske bitke

Društvo -

TEKERIŠ - Godišnjica Cerske bitke, jedne od najznačajnijih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu predvođene Stepom Stepanovićem i prve savezničke pobede u tom ratu, obeležena je u Tekerišu kod Loznice.

Vence povodom 103. godišnjice kod spomen-kosturnice "Cerska bitka" u Tekerišu položili su potomci cerskih ratnika, predstavnici vlasti, članovi udruženja veterana, poštovaoci istorije i mnogi drugi.

U čast cerskim junacima sutra će biti održan osmi Cerski marš, posvećen vojvodi Živojinu Mišiću tokom kojeg će oko 2.000 učesnika pešačiti od Šapca do Tekeriša trasom dugom 37 kilometara.

foto: Fonet

Organizator državne ceremonije je Vlada Srbije - Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Cerska bitka, koji se odigrala tokom avgusta 1914. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Srpske vojske u čitavom toku Prvog svetskog rata. To je, istovremeno, i blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije.

Ostvarivši pobedu u znamenitoj Cerskoj bici pripadnici Srpske vojske, predvođeni generalom Stepom Stepanovićem, pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije sve do naših dana, saopštilo je Ministarstvo.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: MUP Srbije/Arhivska fotografija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track