BUDUĆE MAJKE OPREZ - JOD JE VAŽAN ZA BEBINO ZDRAVLJE
Foto: Depositphotos, Promo

BUDUĆE MAJKE OPREZ - JOD JE VAŽAN ZA BEBINO ZDRAVLJE

Društvo -

Znate li da je jedan od najbitnijih minerala za majku i dete jod? Upravo se zbog joda treba upoznati sa nekim manje poznatim činjenicama koje se tiču zdravlja majke, ali i deteta još u embionalnom razvoju.

Da bi se dete razvijalo normalno u trudnoći, fizički i mentalno, veoma je važno da trudnica unosi redovno vitamine i minerale. Među prvima na spisku svakako je jod. On utiče na zdravlje štitaste žlezde kod majke, kao i na pravilan fizički i mentalni razvoj fetusa. Upravo je jod odgovoran za razvitak detetove neuronske mreže.

Preporučena dnevna količina joda iznosi 150 mikrograma. Doktori savetuju 200 a kad su u pitanju trudnice - i do 300 mikrograma.

Kako da zadovoljite potrebe za ovim dragocenim mineralom? Izbor je velik. Joda najviše ima u morskim ribama i algama ali ni pijaca ne zaostaje. Šargarepa, brokoli, artičoke, spanać, zatim malo manje, mlečni proizvodi i - kod nas - mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom.

foto: Shutterstock, Depositphotos

Prema poslednjim istraživanjima, nedostatak joda u trudnoći može kasnije izazvati niži IQ deteta, probleme u razumevanju i čitanju tekstova ali i slabljenje koncentracije i sposobnosti pamćenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track