ZBOG PRIJAVLJENOG PROFESORA I PROPUSTA U RADU: Šarčević smenio direktore dve srednje škole u Čačku
Foto: Marina Lopičić

Slede privremene mere

ZBOG PRIJAVLJENOG PROFESORA I PROPUSTA U RADU: Šarčević smenio direktore dve srednje škole u Čačku

Društvo -

ČAČAK - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Milan Šarčević razrešio je dužnosti direktore dve čačanske srednje škole - Prehrambeno ugostiteljske i Medicinske, u kojima je radio profesor koji je u martu ove godine bio prijavljen za seksualno uznemiravanje učenica.

Kako je rečeno novinarima u Školskoj upravi u Čačku, direktor Prehrambeno ugostiteljske škole Dragan Kovačević i direktor Medicinske škole Milorad Blagojević razrešeni su po prijavi zamenice zaštitnika gradjana Gordane Stevanović koja je predložila, u aprilu, da zbog "utvrđenih propusta direktori dve čačanske srednje škole budu razrešeni dužnosti jer nisu preduzeli mere iz svojih nadležnosti".

U Medicinskoj školi je bio pokrenut disciplinski postupak protiv prijavljenog profesora koji je privremeno bio udaljen s posla, ali se Osnovno tužilaštvo izjasnilo da nema elemenata krivičnog dela, pa je profesor vraćen na posao, dok u Prehrambeno ugostiteljskoj školi disciplinski postupak nije bio pokrenut.

Zaposleni i Savet roditelja Prehrambeno ugostiteljske škole saopštili su da podržavaju smenjenog direktora ističući da su bili "zatečeni i šokirani" informacijom o njegovoj smeni.

"Takva odluka podrazumeva i uvođenje privremenih mera u ustanovu koje same po sebi ruše ugled škole i diskredituju sve uspehe škole. Ova podrška je rezultat velikih zasluga direktora Dragana Kovačevića koji je postavio temelje ove škole i zahvaljujući čijem angažovanju je ona danas jedna moderna i uspešna škola, za koju je svake godine sve veće interesovanje učenika", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su u slučaju posle prijave profesora za zlostavljanje učenica, direktoru dali podršku članovi kolektiva, Saveta roditelja i Školskog odbora.

"Utvrđeno je da je bilo propusta u radu direktora, da se delimično oglušio o zakon zbog delikatnosti i ozbiljnosti slučaja, ali da je preduzeo neke zakonske aktivnosti i da se situacija nakon toga normalizovala", navodi se u saopštenju zaposlenih i Saveta roditelja Prehramebno ugostiteljske škole.

Zaposleni u Medicinskoj školi nisu se oglašavali povodom smene direktora.

Na odluku ministra prosvete Milana Šarčevića reagovala je opoziciona stranka Nova Srbija koja je izrazila zabrinutost zbog smena direktora, ističući da o tome treba da odlučuje kolektiv.

Vladajuća Srpska napredna stranka ocenila je da je "jadikovanje nad sudbinom dva razrešena direktora jadno i smešno" navodeći da je Blagojević odavno stekao uslov za odlazak u penziju, a da su Kovačeviću "glave došle brojne afere u njegovoj školi, koje su godinama sistematski zataškavane".

(Kurir.rs/Beta/Foto Kurir)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kokeza se obogatio na grbači naroda, od aerodroma dobio 32,5 miliona!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track