RODITELJIMA SKUPE REFORME: Srpski učenici bez uniformi!
Foto: Shutterstock

Nema se para

RODITELJIMA SKUPE REFORME: Srpski učenici bez uniformi!

Društvo -

Uprkos preporukama ministra prosvete Mladena Šarčevića, ogromna većina osnovnih škola 1. septembra neće uvesti identičnu odeću

Uprkos preporukama ministra prosvete Mladena Šarčevića da se u srpske škole uvedu uniforme za đake, veoma mali broj učenika će 1. septembra sedeti na času u identičnoj odeći.

Istraživanje Kurira pokazalo je da je tek stotinak škola pristalo na ovu ideju. Paradoks je da je cilj bio da se uniformama ukinu socijalne razlike među učenicima, a da su ih roditelji odbijali iz finansijskih razloga.

Đaci ni u jednoj od 16 seoskih i gradskih osnovnih škola u Kikindi neće nositi uniforme.

- Roditelji su uglavnom glasali protiv, a prevashodni razlog je finansijske prirode. Iako je u dopisu Ministarstva prosvete pisalo da se snađemo putem donacija i sponzorstva, stvaran život je ipak nešto drugo. Evidentno je da bi troškove nabavke đačkih uniformi snosili roditelji - kaže Vitomir Radak, predsednik Aktiva direktora škola u Kikindi.

foto: Saša Urošev

Slična situacija je i u OŠ „Aleksa Dejović“ iz Sevojna, gde su roditeljima i đacima čak ponuđene i skice uniforme, ali oni nisu dali svoju saglasnost.

- U saradnji s Tehničkom školom u Užicu, koja školuje dizajnere, ponudili smo idejna rešenja o izgledu uniformi, ali su se đaci izjasnili protiv - navodi direktor ove škole Vladimir Živanović.

Čak i u školama koje su pristale na uvođenje uniforme pokazalo se da postoje brojni problemi.

- Više od polovine roditelja bilo je saglasno s tim da se one uvedu. Ipak, izradu uniformi mora da finansira škola, a mi nemamo para za to. Sada tražimo neko rešenje - objašnjava Ljiljana Subotić iz prokupačke škole „Nikodije Stojanović Tatko“.

Slično je i u ostalim školama u Prokuplju. U OŠ „Milić Rakić Mirko“ čak 90 odsto đaka raspoloženo je da nosi uniforme, ali one od 1. septembra neće biti uvedene, jer roditelji smatraju da bi škola trebalo da ih plati.

Od 78 škola u Nišavskom okrugu za uniforme se odlučilo 39, ali i u tim školama, kao i u većini beogradskih škola, još uvek očekuju uputstva od Ministarstva prosvete.

Psiholog Žarko Trebješanin smatra da uniforme neće dovesti do smanjenja socijalnih razlika, jer učenici dobro znaju ko i koliko ima.

- To se vidi i po satovima, patikama, mobilnim telefonima... Ipak, ako se učenici i roditelji slažu sa uniformama, treba da se nađe neko rešenje da se uvedu. Ukoliko su deca protiv, niko ne bi trebalo da ih sili na to i tera ih da se osećaju kao u zatvoru.

Vranjanci muku muče

MANI KECELJE, PROBLEM SU NAM TOALETI

I u školama u Vranju potpuno je neizvestan povratak školskih uniformi. Ova problematika do sada nije bila tema nijednog sastanka Aktiva direktora vranjskih osnovnih škola. U OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Vranju kažu da imaju preče probleme da rešavaju.

- Naša škola imama prioritetnije probleme od uniformi. Školska zgrada je još uvek nefunkcionalna kad su u pitanju sanitarni čvorovi i fiskulturne sale - poručio je Saša Ilić, direktor OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Vranja, dok u OŠ „Dositej Obradović“ kažu da škola nema materijalne uslove.

foto: Zorana Jevtić

Mladen Šarčević

NUŽAN DOGOVOR S PROSVETARIMA

Ministar prosvete Mladen Šarčević poručio je juče da ima prostora za dogovor s prosvetnim radnicima jer se, kako je rekao, ne može sprovesti reforma obrazovanja bez regulisanja statusa zaposlenih u prosveti. Šarčević je naglasio da je izvesno da će biti povećane plate u prosveti.

- Država se konsoliduje finansijski, ima ozbiljne namere - rekao je Šarčević i dodao da štrajk najavljen za 1. septembar neće naneti štetu učenicima.

Kurir/E.K.

Foto: Shutterstock, Saša Urošev, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track