ZORANA MIHAJLOVIĆ: Nijedan upravnik zgrade nema pravo da vam, bez vaše dozvole, uđe u stan!
Foto: Zorana Jevtić

UMIRILa GRAĐANE

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Nijedan upravnik zgrade nema pravo da vam, bez vaše dozvole, uđe u stan!

Društvo -

Upravnici stambenih zgrada nemaju pravo da protiv volje starana ulaze njihove u stanove, saopštilo je Saopštenje Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na čijem je čelu Zorana Mihajlović, a povodom pisanja Kurira da se na društvenim mrežama pojavila fotografija obaveštenja koje je upućeno stanarima, u kome upravnik navodi da su stanari, između ostalog dužni da mu otvore vrata čim im on pozvoni.

Fotografiju tog dopisa na Tviteru je podelio Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

"Bilo bi značajno kada bi mediji utrvdili da li uopšte postoji ili gde se nalazi ovakav dopis, jer na osnovu ove fotografije sa društvenih mreža nije moguće utvrdili da je reč uopšte reč o upravniku stambene zgrade u Srbiji", navodi resorno Ministarstvo.

Oni kažu da prema novom Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada ni upravnik zgrade, ni profesionalni upravnik ni prinudni upravniku zgrade, nema prava da nikom od stanara da ulazi u stan, niti da na ovaj način kotroliše ko se nalazi u stanovima zgrade.

"Prema Ustavu Srbije, koji je iznad svih zakona, stan je nepovrediv i samo nadležni policijski organi po strogoj proceduri mogu da udju u stan mimo volje vlasnika. Po istom Zakonu, stanari mogu sami izmedju sebe da izaberu upravnika stambene zgrade, a ukoliko žele mogu i da angažuju profesionalnog upravnika stambenih zgrade. Podsećamo da blizu 200 građana i građnaki Srbije položilo ispit za profesionalne upravnike stambenih zgrada i da će im početkom sledeće nedelje biti dodeljene licence", navodi Ministarstvo.

Ministarstvo se obratilo i Povereniku za informacije od javnog značaja uz objašnjenje da upravnici zgrada koje komšije biraju sami između sebe nemaju obavezu da polažu nikakve ispite da bi obavljali ovaj posao, već to moraju da urade samo profesionalni upravnici stambenih zgrada.

"Da je ovako nešto ili bar slično napisao profesionalni upravnik stambenih zgrada njemu bi na osnovu Zakona o stanovanju i održavanju zgrada licenca odmah bila oduzeta", stoji u zaključku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Kurir.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: 6.000.000 evra za brata Ane Brnabić! Da li je ta zarada slučajnost ili nagrada za Aninu lojalnost?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track