SVI PRIČAJU O BAHATOM UPRAVNIKU ZGRADE IZ NS: Sme li da vam ulazi u stan?
Foto: Marina Lopičić, Twitter Printscreen

SVI PRIČAJU O BAHATOM UPRAVNIKU ZGRADE IZ NS: Sme li da vam ulazi u stan?

Društvo -

Čovek čije su poruke stanarima postale viralne na društvenim mrežama nije profesionalni upravnik već predsednik Skupštine stanara u jednoj zgradi u Novom Sadu. Svoj posao je očigledno shvatio preozbiljno - toliko da su stanari počeli da se brinu kada im dođu gosti.

Stara šala kaže - u svakoj zgradi u Srbiji živi po jedan Čvorović. Za stanare jedne novosadske zgrade, vrag je odneo šalu. Predsednik skupštine stanara, naime, namerava da im ulazi u stan kada god on proceni da je potrebno.

"Strogo ću kontrolisati broj članova, tako da ste dužni da otvorite vaša vrata od stana kada vam pozvonim i pokucam. Posete su dozvoljene tokom dana, ali noću nema spavanja ilegalno", stajalo je u poruci.

Ako se neko ogluši o ove izričite naredbe, nastojnik će ga, kako sam kaže, prijaviti komunalnoj policiji i kazniti po propisanom kućnom redu. Ali - da li takve kazne zaista postoje?

Spornih poruka danas nema, a šta je njihov pisac hteo da kaže, nismo uspeli da saznamo, jer se na interfon predsednika skupštine stanara danas niko nije javljao.

Stanari zgrade kažu - nije svejedno kada vam neko na taj način ugrožava privatnost.

foto: twitter printscreen

"Prosto se zapitate da li imate ikakva prava u stanu u kom živite, i zapitate se šta će biti kad vam neko dođe u goste, da li će naići na neku neprijatnu situaciju, prema tome, meni je to jako sramotno", kaže jedna stanarka.

"Nema nikakva prava da zove policiju, jer to je moja privatna stvar da li ću ja nekom otvoriti vrata ili ne. To je glupost, za mene", kaže stanar te zgrade.

I jeste glupost, kaže čovek koji već godinama obučava predsednike zgrada, a sad i profesionalne upravnike za taj posao. Prema njegovim rečima, navedeni zahtevi u potpunosti su protivzakoniti, ali dodaje - bilo je i čudnijih.

"Imali smo paradoksalne situacije da su predsednici zgrada ranije tražili da podstanarke i stanari ne nose štikle posle 22 sata jer lupaju zgradom, pa smo imali molbu da se ne tuširaju posle ponoći jer se čuje i šušti voda.

Takvih slučajeva je bilo, ali kažem – to prevazilazi nadležnosti upravnika i to je van zakona", kaže Marko Arsenijević, predavač PKS u obuci profesionalnih upravnika.

Ono što upravnici zgrada po propisima smeju da rade je, ukratko, organizacija održavanja i popravki u zgradi. Sve preko toga je, zakon jasno kaže - prekoračenje njihovih ovlašćenja.

(Kurir.rs/N1)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Premijerka teška milion evra! Otkriveno šta Brnabićka sve poseduje, a nije prijavila!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track