750 ŠKOLA PRVI DAN SKRATIĆE ČASOVE: 1. septembra u štrajku 30.000 prosvetara!
Foto: Marina Lopičić

Uvod za nastavak pregovora

750 ŠKOLA PRVI DAN SKRATIĆE ČASOVE: 1. septembra u štrajku 30.000 prosvetara!

Društvo -

BEOGRAD - Prvog dana školske godine, u petak, 1. septembra, čak 30.000 zaposlenih u 750 škola skratiće časova na 30 minuta.

Na štrajk upozorenja su se pre svega opredelili članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS). Istog dana, održaće se i protestni skupovi u svim većim gradovima Srbije, piše list.

"Štrajk je samo uvod za nastavak pregovora, koji su do sada bili jalovi, kao i pritisak jer je u toku javna rasprava Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama koja se završava 4. septembra. Od daljih poteza, ne samo u vezi s našim zaradama već i po drugim pitanjima, zavisi naše dalje organizovanje", rekla je predsednica USPRS Janka Janković.

Iako se ne zna kako će teći dalje školska godina, sigurno je da će škole izuzete prvim štrajkom imati obustavu od svega sat vremena 4. septembra, barem tamo gde se pitaju članovi Granskog sindikata "Nezavisnost".

Tomislav Živanović iz tog sindikata rekao je da su njihovi zahtevi izuzimanje zaposlenih u prosveti iz Nacrta zakona o javnim službama i definisanje dinamike poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih u prosveti.

Potpredsednik Saveza radnika u prosveti Slobodan Brajković, najavio je da će zbog nezadovoljstva diskriminacijom u platnom razredu, svi prosvetni radnici izaći na ulice "kad taj zakon dođe do skupštine" i da tog dana oni neće raditi.

(Kurir.rs/Beta/Blic/Foto: Kurir)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ekskluzivno! Ko postavlja bombe na Vračaru?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track