JOŠ JEDNA NEIZVESNA ŠKOLSKA GODINA: U štrajku čak 30.000 prosvetara, evo koji su njihovi zahtevi
Foto: Stefan Jokić

PROTEST

JOŠ JEDNA NEIZVESNA ŠKOLSKA GODINA: U štrajku čak 30.000 prosvetara, evo koji su njihovi zahtevi

Društvo -

Reprezentativni sindikati prosvetnih radnika imaju primedbe na Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama, zahtevaju da se promeni

Početak ove školske godine obeležiće štrajk prosvetnih radnika širom Srbije.

Tako će časovi biti skraćeni na 30 minuta u oko 750 škola koje su članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Nastavnici koji su članovi ovog sindikata 1. septembra u podne održaće protest u 13 gradova. I članovi sindikata Nezavisnost će obustaviti nastavu na sat kao znak upozorenja, dok će Sindikat obrazovanja i radnika u prosveti imati obustavu od sat u prvoj i sat u drugoj smeni 4. septembra, a oni su najavili i protest ispred Skupštine, kada sporni Zakon o zaposlenima u javnim službama dođe do nje.

- Oko 30.000 naših članova zaposlenih u 750 škola stupiće u jednodnevni štrajk i časovi će trajati 30 minuta. Istog dana održaće se i protestni skupovi u većim gradovima Srbije: Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Kruševcu, Čačku, Zaječaru, Bačkoj Palanci, Zrenjaninu, Novom Sadu ili nekim od gradova u njegovoj okolini - kaže za Kurir predsednica USPRS Jasna Janković.

foto: Shutterstock

Prema njenim rečima, nakon završetka javne rasprave i uvida u tekst uslediće dalje odluke.

- Ako ne preprave zakon, neka naprave bolji, neka se izjednače svi zaposleni u javnim službama - zahteva Jankovićeva.

Reprezentativni prosvetni sindikati možda se nisu saglasili oko datuma štrajka, ali zato jesu oko zahteva, a jedan od njih su veće plate.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković kaže za Kurir da sporni zakon nije jedinstven za sve budžetske korisnike.

- Zahtev je da se zakon povuče iz rasprave. Oštećeni smo jer država umesto jednog zakona za sve zaposlene u javnom sektoru donosi njih pet. Prosečna plata u prosveti je 44.200 dinara, dok je prosek drugih u javnom sektoru minimum 55.000. Mi zaostajemo 20 do 30 odsto. Zbog toga je taj zakon nepovoljan jer ne reguliše istu cenu rada. Problem je što su ga podelili u pet delova i različit je za sve korisnike budžeta. Plate će biti različite za sve u odnosu na isti stepen stručne spreme - objašnjava Brajković.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić kaže da su glavne primedbe na nacrt zakona to što se zaposleni u javnim službama ne tretiraju isto.

- Naši zahtevi su izuzimanje zaposlenih u prosveti iz Nacrta zakona o javnim službama, kao i definisanje dinamike poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih u prosveti - naveo je za Kurir Tomislav Živanović, predsednik GSPRS Nezavisnost.

foto: Fonet

Ministar Mladen Šarčević

LAŽNIM ODELJENJIMA ČUVAJU POSAO

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da su prethodnih godina u školama u Srbiji pravljena „lažna odeljenja“ s malim brojem učenika kako bi se sačuvala radna mesta u prosveti, te da se tome moralo stati na put.

On je rekao da podatak sindikata da će u školama u Srbiji od ove školske godine biti 800 odeljenja manje treba uzeti s rezervom jer, kako tvrdi, nisu koristili dobru metodologiju. Za tehnološke viškove u prosveti, nastale zbog smanjenja broja odeljenja, rešenje vidi u odlasku u penziju svih starijih od 65 godina, kao i u otpremninama i prekvalifikaciji.

Kurir / Mina Branković

Foto: Stefan Jokić, Shutterstock, Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) 24 ČASA STRAŽA ZA NIČIĆEVE LJUBIČICE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track