OD SUTRA U KLUPAMA I DECA IZBEGLICE: Školsko zvono umesto bombi!
Foto: Dado Đilas

POČINJE ŠKOLA

OD SUTRA U KLUPAMA I DECA IZBEGLICE: Školsko zvono umesto bombi!

Društvo -

Želim da naučim engleski ili nemački jezik, ali nikako ne želim da učim fiziku, rekao je uz osmeh Sađad

Jedva čekam da krenem u školu. U Avganistanu zbog rata nisam išao u školu i zato sam sada uzbuđen. Voleo bih da mnogo toga naučim, ali i da upoznam drugove i drugarice s kojima ću deliti sveske i knjige.

Ovako za Kurir priča Sađad (10) iz Avganistana, koji je reportere Kurira u Centru za azil u Krnjači dočekao sa: „Dobar dan, kako ste?“, te je na srpskom jeziku i sa osmehom pričao koliko se raduje polasku u školu.

foto: Dado Đilas

Kako Sađad kaže, želja mu je da nauči jezike, ali priznaje da nikako ne voli fiziku.

- Želim da naučim engleski ili nemački jezik, ali nikako ne želim da učim fiziku - rekao je uz osmeh Sađad, koji dodaje da je veliki ljubitelj fudbala i kriketa.

Slično misle i ostala deca u Krnjači koja su nas sačekala rečima koje se u Srbiji često čuju. „Gde si, brate“ i „Kućo stara“ može se čuti od budućih školaraca iz Avganistana, Sirije i Pakistana, koji tako pokazuju da je za njih savladavanje srpskog „mačji kašalj“. Svakim danom nauče nove reči koji će im olakšati školovanje u Srbiji.

- Još uvek učimo srpski jezik, ali nam dobro ide. U školi će nam ići još bolje jer ćemo učiti od drugova iz Srbije - pričaju deca malo na srpskom, malo na engleskom jeziku.

Đurđa Šurla, koordinator Centra za azil u Krnjači, kaže da je mališanima pružena maksimalna pomoć neophodna za polazak u školu.

- Pomagali smo deci da unapred savladaju gradivo koje će učiti u školi. Udžbenike još nemaju, ali ćemo ih nabaviti čim krenu na časove. Sveske i olovke imaju svi koji 1. septembra sedaju u klupe - kaže za Kurir Đurđa Šurla.

foto: Nebojša Mandić

Besparica Snalaženje roditelja pri kupovini udžbenika za decu

TRAMPA OKO TEZGI S KNJIGAMA

Najjeftiniji komplet novih udžbenika za prvi razred osnovne škole u knjižarama ne može se naći za manje od 8.000 dinara, dok ih na najvećoj berzi knjiga u Kosovskoj ulici u Beogradu možete kupiti za 3.000 - 4.000 dinara. Cene novih udžbenika za srednju školu ne padaju ispod 13.000 dinara, dok ih kod prodavca polovnih knjiga možete kupiti za 8.000 - 9.000 dinara.

Roditelji u besparici u Kosovskoj ulici prodaju nakupcima knjige koje su njihova deca prerasla, pa kupuju za naredni razred. Jednostavno trampe stare knjige za one koje su potrebne njihovoj deci, eventualno uz doplatu.

- Knjige su u knjižarama preskupe, pa mi je teško da priuštim to deci koja sutra kreću u školu. Dva kompleta platio sam nešto više od 8.000 dinara, a to bih u knjižari dao za jedan - kaže za Kurir otac dvoje dece.

Zbog mogućnosti trampe koju prodavci udžbenika nude, roditelji i mladi neretko donose stare knjige, koje menjaju za nove.

- Doneo sam četiri iskorišćene knjige za drugi razred srednje škole i uzeo dve nove za treći razred. Nema nadoknada, samo staro za novo - kaže gimnazijalac.

Nastava

UČIĆE NA ENGLESKOM I SRPSKOM

Oko 700 dece migranata sutra će krenuti u školu zajedno sa svojim vršnjacima iz Srbije, a najviše će ih biti u beogradskoj opštini Palilula i u Šidu. Kako je najavio ministar prosvete Mladen Šarčević, mališani će nastavu pohađati na srpskom i engleskom jeziku, jer Srbija nema dovoljno novca da obezbedi migrantima nastavu na maternjem jeziku.

Kurir / Dušan Stamenković

Foto: Nebojša Mandić, Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track