PRVI ŠKOLSKI DAN U FINSKOJ: Umesto firmirane, za đake polovna odeća! Evo kako polazak u školu izgleda u jednoj od najbogatijih zemalja sveta!

PRAVILA KOMENTARISANJA

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

Komentara: 13

Maja

01-09-2017 14:33h
Predivan tekst i zaista istinit, radim u jednoj skoli u Austriji i mogu reci da je i ovde tako iako je skolu u bogatom mestu gde su roditelji dece doktori,advokati...Vecina dece je u polovnoj garderobi i nemaju patike od 100-200 evra nego mozda od 30 i ne nose najskuplje telefone, ali su zato kulturni, vaspitani i mnogo samostalniji od nase dece,kojima su uzori razni ljudi sa malih ekrana...

Маја М.

01-09-2017 15:18h
Диван и поучан текст. Ставимо прст на чело.

Lenka

01-09-2017 15:42h
Deca,ni kriva,ni duzna,zrtve su roditeljskih ambicija i malogradjanstine i gluposti prosvetnih radnika. Zasto kazem gluposti,samo jedan primer,kada je neko dete u razredu nemirno,dobija se KAZNA u obliku pismene vezbe. Pitala sam,kada se to dogodilo zbog moga deteta koje je bilo nemirno,zasto ih uce da je provera znanja,kazna. Kada sam ja isla skolu,jedva smo cekali test da pokazemo koliko znamo,jer,nas 40 u razredu,pa nisu stizali da svakoga prozovu. Vremena se promenila,bilo bi dobro da svi procitaju ovaj clanak,i prosvetari,i roditelji.

No.

01-09-2017 15:58h
Ma vazi, ovde od toga nema nista, ne moze da se sidje sa planine, baci opanak i da se bude normalan, ovde svaka susa misli da je Bogomdana!!!

cko

01-09-2017 17:49h
Sta ce detetu statusni simboli u vidu krpa, telefona i slicno? Moja generacija, koja je rasla 70' u Beogradu, imala je dve bicikle i jednu loptu na 3 zgrade, upravo smo zato umesto konkurenata i frustracija u detinjstvu imali drugove. Detinjstvo je jedino lepo sto se vecini od nas od tada dogodilo, dansnja deca ni to nemaju.

Aleksandar

01-09-2017 17:57h
Sto ste siromasniji, to imate vece komplekse. Finci su bogati i nemaju potrebu da se dokazuju ili razmecu. Srbi su siromasni i imaju tu bolesnu potrebu da se takmice sa okolinom, ko ce biti bolje obucen, imati skuplje patike, "pametniji" telefon. Devojcice nam u sestom razredu izgledaju kao manekenke sa modne piste. Mi smo iskompleksirana nacija koja se jos skoluje po staljinistickim metodama iz 1945. Ucimo decu da bubaju kampanjski, da ponavljaju kao papagaji, a da zapravo ni ne znaju sta su izgovorili... ne dao Bog na ovim prostorima da se ohrabruje individualizam, da deca misle svojom glavom, da imaju kriticke stavove o bilo cemu... Samo jos nataknite sliku Velikog Vodje u svaku ucionicu i srecna Vam nastupajuca 1946. godina.

Zoks

01-09-2017 18:22h
@Aleksandar
Odavno nisam pročitao normalniji komentar!

Jelena

01-09-2017 18:43h
@Aleksandar
Bravo

Jelena

01-09-2017 18:42h
Moj sin koji je sada cetvri razred gimnazije ima mobilni star 5 godina. Ranac za skolu vec treca godina. Mi imamo solidna primanja i mozemo da mu priustimo sta pozeli. On sam nece. Nije hteo nov mobilni telefon, kaze da mu njegov zavrsava posao. Za ranac kaze, ranac kao ranac. On samo sto zeli da mu se povremeno kupi, to su neke skuplje knjige. Drugi sin, ljubi ga majka, je susta suprotnost. Zavrsava sada faks, a voli nove mobilne, patike skupe... Mi mu damo odredjenu sumu novca a ostatak on zaradi sebi. Isto smo ih vaspitavali a tako razliciti.

Ena

02-09-2017 10:10h
@Jelena
Moj sin takodje.Do prosle godine je imao je Nokiu,staru sa tastaturom,sigurno 8 godina je koristio,sve dok je radila.Posle tog telefona je uzeo tatin telefon star nekoliko godina.

pera

02-09-2017 12:05h
Razlika je u sledećem. Finci imaju para i nisu iskompleksirani, a većina srba nema para i iskompleksirani su i zato dižu kredite i kupuju deci skupocenu odeću i obuću, tako da su sad i njihova deca iskompleksirana. To se prenosi sa kolena na koleno

Zvonce

02-09-2017 15:53h
Ali zato su se naša deca do polaska u školu, od roditelja naslušala opanjkavanja rodbine i komšiluka, ma ko njega j.ebe i raznih junaštva,kosova i mržnje prema svemu šta je drugačije i nije po njihovim merilima(roditeljevim).Sine, nije niko pametniji od tebe...i tu je kraj...

ana

03-09-2017 22:54h
Tekst je veoma poucan,ali ja sam bila prisiljena da pratim dete u skolu gotovo dve godine zbog pasa lutalica.Niko nije reagovao na prijavu...Imam zelju da mi dete bude samostalno ali gde je zakon da nas stiti..
Učitavam komentare

Prijavi komentar

Odaberite razlog prijave komentara: