SRBI U POSETI KIM DŽONG UNU: Severna Koreja nas dočekala raširenih ruku, evo kako su se proveli u Pjongjangu!

Niko neće u Severnu Koreju, al’ mi hoćemo

SRBI U POSETI KIM DŽONG UNU: Severna Koreja nas dočekala raširenih ruku, evo kako su se proveli u Pjongjangu!

Društvo -

U turi koja je prvi put organizovana iz Srbije bilo je 11 srpskih državljana, a za Kurir su otkrili koliko su priče o represiji istinite i šta zaista smete da radite

Prvi put u novijoj istoriji jedna grupa srpskih turista ovog avgusta je posetila najizolovaniju zemlju na svetu, od koje često strepi ceo svet.

Severna Koreja, ili zvanično Demokratska Narodna Republika Koreja, kojom suvereno vlada Kim Džong Un, dočekala je Srbe raširenih ruku, ali bez interneta, uz rigorozne provere i zabranu kretanja.

U ovoj turi je bilo 11 Srba, a one se organizuju isključivo preko lokalnih turističkih agencija, jer ne postoji mogućnost da sami posetite Severnu Koreju.

- Oni rade opsežne provere toga ko im dolazi, ko ste i gde radite, a novinarima je, recimo, strogo zabranjen ulaz. Profesionalne kamere su takođe zabranjene, a pri ulasku i izlasku iz zemlje carinici imaju pravo da pregledaju ne samo vaš prtljag i dokumenta nego i slike i snimke u vašem telefonu, tako da se preporučuje da obrišete sve što može biti problematično. Doduše, nama niko nije proveravao mobilne - kaže Filip Milosavljević (36), dugogodišnji turistički vodič, čija su specijalizacija upravo neobične destinacije:

- Postoji jedan, vrlo luksuzan hotel u kome je dozvoljen boravak strancima, ali izlazak iz njega u večernjim satima nije preporučljiv. Niko vam neće ništa zabraniti, ali će vam posavetovati da „ne izlazite sami jer možete nekome biti sumnjivi, pa će vas prijaviti i noć ćete provesti u policijskoj stanici“.

Kaže da Korejci o Srbiji ne znaju previše, ali ipak se sećaju Jugoslavije, dok se u mauzoleju u kom su grobovi večnih vođa i osnivača države Kim Il Sunga i Kim Džong Ila nalazi portret Tita i ordenje koje su razmenjivali. Tito je bio poslednji predsednik jedne države koji je bio u zvaničnoj poseti ovoj zemlji. Kult Kim Džong Una, od koga strepi ceo svet, zabranjen je.

- Pjongjang je izuzetno čist i sređen grad, sa širokim bulevarima, ali ne možete mnogo automobila da vidite na ulici. Oni izuzetno ulažu u mlade, u obrazovanje, umetnost i nauku. Posećivali smo barove, restorane, ali i fabrike i farme. Bili smo i u demilitarizovanoj zoni između dve Koreje. Išli smo duboko u unutrašnjost zemlje i nigde se ne stiče utisak da su Korejci gladni. Ljudi ne deluju siromašno, svi su pristojno obučeni u njihovu lokalnu odeću. Internet postoji, ali je preskup i spor.

Milosavljević kaže da Korejci smatraju da prave najbolje pivo na svetu, a veoma dobra im je i rakija od ženšena, lekovite biljke, od koje prave i kozmetiku.

Jelena Pronić

Severokorejski von

STRANCIMA ZABRANJENO KORIŠĆENJE LOKALNE VALUTE

Severokorejski von je zvanična valuta, ali strancima je zabranjena. Grupi srpskih turista izdata je jedino za potrebe kupovine u lokalnom marketu, ali sve preostale novčanice su morali da vrate. Severnokorejsku valutu je najstrože zabranjeno izneti iz zemlje. Za posetioce se štampaju različite novčanice, i to dva tipa: u crvenoj boji za posetioce iz socijalističkih država i plavo-zelene za one iz kapitalističkih.

Ko će naslediti velikog vođu

KIM DŽONG UN ĆE ŽIVETI VEČNO

Vodiče možete pitati samo određene stvari.

- Devojka koja nam je bila vodič odgovarala je selektivno na pitanja i nekad se pravila kao da ih ne čuje. Na banalna pitanja koliko godina ili dece ima lider Kim Džong Un odgovarala je da ne zna. Posle pitanja ko će ga naslediti, rekla je da se svi nadaju da će on živeti večno. Propagandi materijal je svuda, a novine na strani na kojoj je slika večnog vođe ne smete presaviti ili staviti vodu na njih.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Sila 26.epizoda: Podmornica Gorae - Kimov adut iz morske dubine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track