PRIPREME ZA OVOGODIŠNJI PRAJD Organizatori: Na beogradskoj Paradi ponosa 2000 učesnika i moguć manji broj policajaca
Foto: Nebojša Mandić

PRIPREME ZA OVOGODIŠNJI PRAJD Organizatori: Na beogradskoj Paradi ponosa 2000 učesnika i moguć manji broj policajaca

Društvo -

NIŠ - Organizatori beogradske Nedelje ponosa najavili su danas u Nišu da će ovogodišnja Parada ponosa imati više od 2.000 učesnika i izrazili nadu da će proteći uz prisustvo manjeg broja policajaca nego prošle godine.

Marko Mihailović iz Organizacionog odbora "Beograd Prajda 2017" rekao je da prve informacije govore da će broj policajaca na Paradi ponosa koja je zakazana za 17. septembar biti manji nego prethodnih godina.

"Nadamo se da je to trend koji će se nastaviti", izjavio je Mihailović na konferenciji za novinare na kojoj je najavljen ovogodišnji Beograd Prajd.

Dragoslava Barzut iz Organizacionog odbora je podsetila da je prošlog septembra, u vreme organizovanja Parade ponosa bilo 250 slučajeva govora mržnje i pretnji ne samo prema pripadnicima LGBT zajednice već i prema ljudima koji su se na društvenim mrežama uključivali u raspravu.

"U poslednjih godinu dana imali smo 79 slučajeva zločina iz mržnje, ali preko 60 odsto njih nije procesuirano iako od 2012. godine naša zemlja ima u Krivičnom zakonu instituciju zločin iz mržnje", naglasila je Barzut.

Ona je podsetila da do danas u Srbiji ne postoji nijedna presuda u kojoj je upotrebljen taj član zakona.

Barzut je kazala da te činjenice pokazuju da institucije nisu spremne da se sistemski bore protiv nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama i da za to ne postoji politička volja.

Prema njenim rečima, jedan od centralnih dogadjaja Beograd Prajda biće konferencija posvećena upravo zločinu iz mržnje.

"To nije pitanje samo LGBT ljudi, to je pitanje svih ljudi. Ne možemo biti slobodni ukoliko svi ostali nisu, i nemaju osnovna ljudska prava", kazala je Barzut.

Dragan Đordjević iz Mreže odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS rekao je da će na paradi, koji počinje 11. septembra a završava se 17. septembra, biti i veliki broj volontera i učesnika iz Niša.

On je rekao da još ima vremena da se zainteresovani volonteri prijave za učešće u toj manifestaciji.

U okviru "Beograd Prajda 2017", kako je ovom prilikom najavljeno, biće organozivano 50 dogadjaja poput izložbi, druženja i promocije filmova.

(Kurir.rs/Beta/Foto Nebojša Mandić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: "Beograd na vodi" na ledu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track