RADNICI GOŠE PREKINULI ŠTRAJK: Dobili po 30.000 i počinju da rade
Foto: Nebojša Mandić

Gotovo

RADNICI GOŠE PREKINULI ŠTRAJK: Dobili po 30.000 i počinju da rade

Društvo -

Ako nam reč ministra Gorana Kneževića nije garant da nećemo ponovo biti prevareni, ko nam to onda garantuje, pita se Milan Vujičić

Nakon skoro šestomesečnog štrajka radnici fabrike šinskih vozila „Goša“ iz Smederevske Palanke danas se vraćaju u pogone fabrike i počinju da rade.

Predsednik štrajkačkog odbora u „Goši“ Milan Vujičić kaže da je svim radnicima isplaćena obećana suma od po 30.000 dinara, a da nisu isplaćeni samo oni koji su tužili fabriku.

- Novac su nam uplatili naši poslovni partneri, ne mogu da otkrijem ko su jer su izrazili želju da to ostane tajna. Mi sa njima sarađujemo i dogovorili smo se da nam isplate novac kako bismo počeli da radimo. S rukovodstvom fabrike je dogovoreno da ćemo, kada iz pogona izađu dva vagona za „Srbija voz“, dobiti još po 30.000 dinara, a nakon 15 dana još po 30.000. Od prodaje postolja za vagone i plavih putničkih vagona će namiriti sva potraživanja prema radnicima - navodi Vujičić za Kurir.

On kaže da će radnici, ukoliko njihovi uslovi ne budu ispunjeni, ponovo stupiti u štrajk. - Sve zavisi od prodaje postolja i plavih vagona. S rukovodstvom imamo interni memorandum da, kada se to proda, imaju rok od tri meseca da nam isplate sva zaostala dugovanja, a da višak novca koriste za nabavku materijala i tekuću proizvodnju - objašnjava Vujičić. Ipak, radnici nisu dobili garanciju da neće ponovo biti izigrani. - Verujte mi da tu garanciju zasad nemamo, ali uzdamo se u sve ovo što smo do sada uradili. Ako nam reč ministra Kneževića nije garant, ko nam to onda garantuje? Zahvalni smo svima koji su se angažovali na rešavanju problema. Mi se nadamo i verujemo da nećemo morati ponovo da stupimo štrajk i da nećemo biti prevareni - ističe Vujičić i dodaje da će Vlada reprogramom rešiti problem neuplaćenih penzijskih i socijalnih osiguranja.

M. B.

Mnogo novca Duguju im po 700.000

Radnici „Goše“ stupili su u štrajk 28. marta, nakon što se jedan kolega ubio u fabričkom krugu zbog nemaštine. Oni su tražili od poslodavca da im isplati sva dugovanja, koja su tada iznosila oko 600.000 dinara po radniku, a sad su narasla na preko 700.000. „Goša“ je privatizovana 2007, kad je postala deo kompanije „ŽOS Trnava“ iz Slovačke, a u martu ove godine prodata je kiparskoj kompaniji „Lisnard holding“ za 4,2 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track