NADA ZA OBOLELE OD RAKA: Sajber nož stiže u Srbiju u martu, zračiće tumore u celom telu
Foto: Youtube Printscreen

800 miliona dinara

NADA ZA OBOLELE OD RAKA: Sajber nož stiže u Srbiju u martu, zračiće tumore u celom telu

Društvo -

BEOGRAD - Srpsko zdravstvo dobija najsavremeniju verziju sajber noža, odnosno aparata za stereotaksičnu radiohirurgiju, kojim će moći da se zrače tumori u celom telu.

Očekuje se da će pacijenti već u martu sledeće godine imati mogućnost da se besplatno leče i na sajber nožu. Kako objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja, Vlada Srbije je posle stručne i detaljne analize opredelila oko 800 miliona dinara za nabavku najsavremenijeg sajber noža.

U pitanju je aparat koji je unapređena verzija sajber noža, tačnije Edž sistem za stereotaksičnu hirurgiju i stereotaksičnu radioterapiju, koji je posebno značajan za pacijente s relativno malim tumorima na plućima, kičmenom stubu, jetri, prostati...

Javni poziv za kupovinu ovog savremenog aparata objavljen je 28. avgusta, a otvaranje ponuda je planirano za 3. oktobar. Rok za izvršenje u formi "ključ u ruke" je šest meseci, pa se može očekivati da će građani u prvoj polovini naredne godine, tačnije u martu, imati mogućnost da se besplatno leče i na sajber nožu. Aparat za stereotaksičnu radiohirurgiju posebno je značajan za pacijente s relativno malim tumorima na plućima, kičmenom stubu, jetri, prostati. Kako je vrlo precizan, tokom intervencija na kičmi izbegava se ono čega se najviše lekari boje, a to je oštećenje kičmene moždine. Zapravo, aparat može da se primeni na tumore svih lokalizacija koji su veličine pet do šest centimetara. Na većima se gubi na preciznosti. Ovim aparatom može da se da veća doza zračenja nego kod klasične radioterapije, pa se period zračenja sa tri ili četiri nedelje skraćuje na samo jednu. (Kurir.rs/Blic/Foto: Youtube printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track