(KURIR TV) KONAČNO: Ruski migovi nam sleću 20. oktobra!
Foto: Nemanja Pančić

Polovni borbeni avioni stižu u Srbiju

(KURIR TV) KONAČNO: Ruski migovi nam sleću 20. oktobra!

Društvo -

Letelice koje su poklonjene Srbiji, po svemu sudeći, u Batajnici će konačno biti krajem sledećeg meseca, i to baš na godišnjicu oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Šest „migova“ koje je Rusija poklonila Srbiji konačno stiže u Beograd 20. oktobra, saznaje Kurir.

Dolazak lovaca „mig 29“ dugo je najavljivan, datum isporuke više puta je menjan, ali je sada skoro sigurno da će ruske letelice u Srbiji biti krajem sledećeg meseca.

Isporuka

- Dugo se čekalo na isporuku „migova“ i evo, ukoliko ne dođe do nekih iznenadnih problema, oni će ovde biti za manje od mesec dana. Mediji su najavljivali njihovu isporuku za mart, pa april ili jun, ali je svaki od tih rokova probijen. Međutim, onda je u međuvremenu i iz Rusije stigla informacija da definitivno stižu „do kraja godine“, a tek nedavno je odlučeno da to bude baš 20. oktobar. Taj datum nije slučajno izabran, jer je reč o godišnjici oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Svi se, inače, sećamo da je i Vladimir Putin 2014. bio u Beogradu baš na obeležavanju takve godišnjice - priča izvor Kurira iz Vojske Srbije i dodaje:

- „Migovi“ idu na vojni aerodrom u Batajnici, gde će biti remontovani i modernizovani u Vazduhoplovnom remontnom zavodu „Moma Stanojlović“. Inače, za taj dan, kada u Beograd stižu „migovi“, predviđena je i svečanost, a slavlje bi mogla da upotpuni čak i ruska avio-grupa Striži, koja je pre nekoliko godina oduševila Beograđane prikazom akrobatskog umeća u vazduhu.

Vojni analitičar Vlade Radulović ocenjuje za Kurir da je, ne ulazeći u to u kakvom smo ih stanju i pod kakvim uslovima dobili, konačni dolazak „migova“ u ovom trenutku „od nasušne potrebe za srpsko ratno vazduhoplovstvo“.

- Neozbiljno bi bilo govoriti o tome da će Srbija nabavkom šest aviona postati vojna velesila, ali svakako da će povratak „migova“ na srpsko nebo, osim funkcije zaštite vazdušnog prostora, imati i poseban značaj u percepciji naših oružanih snaga. Ipak, treba biti iskren i reći da dolazak „migova“ ni najmanje neće rešiti goruće probleme s kojima se suočava Vojska Srbije - kaže Radulović.

Već najavljivali

Podsetimo, srpski državni vrh više puta je najavljivao isporuku „migova“, a o tome su najčešće govorili predsednik Aleksandar Vučić, kao i sadašnji i bivši ministri odbrane Aleksandar Vulin i Zoran Đorđević.

Dolaze i ruski stručnjaci

ZA REMONT 185 MILIONA EVRA

Iz Ministarstva odbrane ranije je rečeno da će remont i modernizaciju šest „migova“ iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, kao i naša postojeća četiri „miga“, obaviti ruski stručnjaci, a sve uz pomoć srpskih stručnjaka. Ceo posao, koji će se obaviti u Batajnici, koštaće Srbiju 185 miliona evra.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Nemanja Pančić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track