(KURIR TV) PROTEST SINDIKATA PROSVETARA I JAVNIH SLUŽBI ISPRED VLADE SRBIJE: Ovaj zakon neće vam proći! Hoćemo pravedne platne razrede!
Foto: Nebojša Mandić, Kurir TV

Protest "Odbranimo javno dobro" počeo u podne himnom Bože pravde

(KURIR TV) PROTEST SINDIKATA PROSVETARA I JAVNIH SLUŽBI ISPRED VLADE SRBIJE: Ovaj zakon neće vam proći! Hoćemo pravedne platne razrede!

Društvo -
foto: Nebojša Mandić

BEOGRAD - Više sindikata zaposlenih u javnim delatnostima, najviše u prosveti, protestovali su danas u podne ispred Vlade Srbije pod sloganom ''Javne službe - javno dobro. Odbranimo javno dobro!''. Sindikalci traže pravedne platne razrede.

foto: Kurir TV

Članovi nekoliko sindikata obrazovanja i zdravstva zatražili su danas na protestu ispred Vlade Srbije, da Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama bude povučen jer smatraju da je diskriminatoran po sve zaposlene u tim delatnostima.

foto: Kurir TV

Protest je trajao oko sat vremena, a okupljeni su nosili transparente "Solidarnost je naša snaga", "Ne sme da prođe", "Doveli ste nas na dno", "Protiv terora vlasti", "Ne menjajte loš zakon još gorim" i druge. Skup je protekao bez incidenata, a tokom trajanja protesta bio je delimično obustavljen saobraćaj na uglu Kneza Miloša i Nemanjine ulice.

foto: Nebojša Mandić

12.40 - Protest sindikalaca završen pesmom "Bela ćao" uz objavu da su članovi sindikata Unije prosvetnih radnika stupili u potpunu obustavu rada.

foto: Kurir TV

12.20 - Za mikrofonom ispred ulaza u Vladu Srbije ređali su se sindikalni predstavnici iz reda prosvetara koji su ukazivali na nepravdu koja se novousvojenim zakonom nanosi kolegama iz prosvete i javnih službi - ukazujući da su "luča nauke", a oni koji su doneli zakon "ponavljači i školski i moralni"...

foto: Kurir TV

- Ne tražimo mi povećanje ni veće, ni manje nego povećanje kao i svi ostali, od 25 odsto jer zaostajemo za ostalima... Pa nismo ni mi najgori ovde, poručile su sindikalne vođe dok su ih štrajkači podržavali zvižducima iz pištaljki, praveći buku u Nemanjinoj.

1 / 14 Foto: Kurir TV
foto: Kurir TV

12.10 - Okupljenima se obratila Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koja je kolege pozvala da zvižde, da ih svi čuju i rekla da su ih u pregovorima prevarili, obećali jedno, a sad se desilo drugo - zakon "lex specialis", koji ukida sve ono što je već uređeno.

foto: Kurir TV

Dobar dan, Srbijo! Beograde, dobro mi se probudio!, pozdravila je Jankovićeva okupljene i doviknula: "A sad zvižidete neka vas čuju". Ona je naglasila da su obećani platni razredi nepravedni i da prosvetari i javni službenici hoće pravedne platne razrede.

foto: Kurir TV

12.06 - Sindikalci su se obratili okupljenima rečima da bi trebalo da je pravda slepa ali da novousvojeni zakoni pokazuju da to nije tako jer im oduzimaju pravo na sindikalno organizovanje i istupanje.

foto: Kurir TV

Sindikalci se nalaze ispred ulaza u Vladu Srbije i poručuju da ministrima i vlasti da im "ovaj zakon neće proći". Oni su zazviždali iz stotine pištaljki, a potom je pročitana i lista učesnika u ovom protestu, među kojima je najviše strukovnih udruženja prosvetara.

foto: Kurir TV

12.04 - Protest sindikata proteste i javnih službi počeo ispred Vlade Srbije intoniranjem himne "Bože pravde" koju su sindikalci pevali u stavu mirno posle čega su se začuli zvižduci iz pištaljki.

foto: Kurir TV

Povod za protest su predložene izmene Zаkonа o zaposlenima u javnim službama kojima su prosvetari nezadovoljni i traže da budu povučene. Oni smatraju jer da bi novim propisima bila ugrožena njihova radna prava.

foto: Kurir TV

Protest ispred Vlade zakazan je u podne, a predviđen je i štrajk u školama o kojem će svaka sindikalna jedinica pojedinačno odlučivati.

foto: Kurir TV

Podsećamo Vlada predlaže da zaposleni koji primaju platu iz budžeta mogu da budu raspoređeni mimo svoje volje na druge poslove, na poslove druge vrste i drugog nivoa obrazovanja, u drugo mesto rada do 50 kilometara udaljenosti, a po potrebi i dalje.

Protest su organizovali Sindikat prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Novi sindikat zdravstva i Sindikat prosvetnih radnika Nezavisnost.

(Kurir.rs/Foto: Nebojša Mandić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Tragedija u Kraljevu! Pretio da će bombom razneti svoje ukućane i policiju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track