ZAVLADAO STRAH NA DEDINJU: Lekari beže zbog Bojićeve osvete?
Foto: Nebojša Mandić, Beta/Emil Vaš

Egzodus medicinara

ZAVLADAO STRAH NA DEDINJU: Lekari beže zbog Bojićeve osvete?

Društvo -

Zaposleni u Institutu za kardiovaskularne bolesti u panici nakon što je bivši julovac i sadašnji Šešeljev lekar ponovo imenovan za direktora te ustanove

U Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ zavladala je panika nakon odluke Vlade RS da dr Milovana Bojića, ličnog lekara Vojislava Šešelja, aktuelnog radikala i bivšeg julovca, ponovo postavi za direktora!

Kako saznajemo, lekari i medicinsko osoblje su u strahu od revanšizma i osvete čoveka koji je u toj zdravstvenoj ustanovi bio od 1992. do 2000, od čega poslednjih pet godina na mestu direktora.

Odleteo posle 5. oktobra

- Bojić nije bio omiljen ni kada je prvi put imenovan. Svi su znali da je na tu poziciju izabran isključivo zbog bliskih odnosa sa Mirom Marković. U vreme njegove strahovlade na „Dedinju“ niko nije smeo reč da kaže, a kamoli da mu se otvoreno suprotstavi. Svi smo jedva čekali da mu vidimo leđa i laknulo nam je kada je nakon petooktobarskih promena smenjen - kaže za Kurir dobro upućeni izvor iz Instituta.

Naš sagovornik podseća da je Bojić u oktobru 2000. smenjen, maltene jednoglasno, na tajnom glasanju.

- Glasanje je organizovano u Bojićevom odsustvu. Od 416 zaposlenih, čak 400 je podržalo kandidata dr Boška Đukanovića. Bojić je znao šta mu se sprema. Nekoliko dana pre toga nije se pojavljivao na poslu, podvio je rep i čekao da bude smenjen - dodaje naš izvor.

foto: Dado Đilas

On kaže da je veliki broj lekara, koji su tada smenili Bojića, i dalje na Institutu. Mnogi, u strahu od odmazde, pokušavaju da nađu načina da se sklone.

Spas u Nemačkoj

- Već neko vreme se šuškalo po bolnici da se Bojić vraća. Međutim, mnogi nisu verovali. Sada kad je to zvanično, uplašeni su. Na Institutu vlada grobna atmosfera. Zaposleni, po grupicama, zabrinuto pričaju šta će se desiti... Mnogi koji su razmišljali da li da odu da rade u Nemačku sad su prelomili i pričaju da već pakuju kofere. Tamo će em imati veću platu, em se neće stresirati da li će dobiti otkaz - zaključuje naš sagovornik.

Ekipa Kurira - Foto: Nebojša Mandić; Beta/Emil Vaš; Dado Đilas

O DR BOJIĆU / OPTUŽBE ZA PREVARE

- U politiku ulazi kao predsednik opštinskog odbora SPS na Vračaru, ali prelazi u JUL

- Bio je direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ od 1995. do 2000.

- U martu 1998. postaje potpredsednik Vlade Srbije, a od jula 2000. i ministar zdravlja

- Nakon 5. oktobra blokiran mu je račun u jednoj švajcarskoj banci, na kojem je, prema nekim navodima, bilo zamrznuto preko milion franaka

- Bio je optužen da je prekoračenjem službenih ovlašćenja pribavio imovinsku korist drugima u iznosu višem od 450.000 dinara, a na štetu Instituta „Dedinje“

- U aprilu 2012. osuđen je na 10 meseci zatvora, da bi ga 2015. Apelacioni sud pravosnažno oslobodio tih optužbi

- Bio je osumnjičen i da je sa saradnicima oštetio privatnu kliniku „Ostrog“ za oko 300.000 evra, ali je oslobođen

- Nakon Šešeljevog povratka iz Haga postao je član SRS, a od 2016. i poslanik

Tvrdi da će biti fin

DR BOJIĆ: NE DOLAZIM DA SE REVANŠIRAM

Dr Milovan Bojić juče se nije javljao na broj telefona poznat našoj redakciji, ali je, nakon izbora za direktora, naglasio za medije da ne dolazi na „Dedinje“ da se sveti.

- Dolazim da okupljam i unapređujem, a ne da se svetim i revanširam bilo kome - izjavio je Bojić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track