KAKO IZBEĆI TRAGEDIJE POPUT ONE U TUTINU: Uvesti jasne procedure zaustavljanja i o tome obavestiti javnost
Foto: Fonet

preduprediti fatalne ishode

KAKO IZBEĆI TRAGEDIJE POPUT ONE U TUTINU: Uvesti jasne procedure zaustavljanja i o tome obavestiti javnost

Društvo -

Nakon događaja u Tutinu, kada je patrola policije otvorila vatru na vozilo koje je odbilo da se zaustavi, i tom prilikom likvidirala vozača javlja se pitanje koje je mere potrebno preduzeti kako bi se takve situacije predupredile, čime bi se maksimalno zaštitili i građani ali i pripadnici MUP.

foto: Facebook

- Pre svega treba urediti proceduru zaustavljanja vozila i striktno poštovati pravila kada se ona obavlja. Iskakanje iza zaklona, pretrčavanje dve trake, i to često noću, je nedopustivo izuzev kada se radi o životu i smrti. Ali to se svakodnevno dešava u Beogradu u smeru od gazele ka buvljaku i sajma ka Čukarici. Postavlja se pitanje zašto su kupljeni radari sa kamerom koja snima tablice? Iz kog razloga policajci rizikuju živote, pita se stručnjak za bezbednost Ilija Životić.

On smatra da sam proces zaustavljanja treba jasnije regulisati, i njega treba da izvode vozila presretači, ili policija u fluorescentnim prslucima, sa svetlećim stop lampama i čunjevima kojima je izvršeno sužavanje puta. Tako se greška ili nesreće predupređuju.

Ilija Životić, foto: Kurir

- Sa druge strane potrebno je pripadnicima MUP-a dati zakonsku i praktičnu podršku. Dakle jasno naglasiti da je zaustavljanje obavezno, da policija ima pravo korišćenja sredstava prinudnog zaustavljanja kao što su čunjevi, ježevi, zmajevi zubi i ostale prepreke, pravo da puca u gume, ali i da ako sve to ne dovede do zaustavljanja otvori vatru na vozilo. Kratko i jasno staviti u zakon, napraviti medijsku kampanju kao u slučaju vezano za upotrebu pojasa i alkohola, dakle edukovati javnost, navodi Životić.

Životić smatra da bi sve te mere najviše značile pripadnicima MUP-a, koji usled jasno postavljenih pravila postupanja, ali i ponašanja građana, uz zaprećene mere sile i prinude sa kojima su svi upoznati, ne bi bili izloženi neopravdanim suspenzijama, pisanju desetina izveštaja, višestrukim saslušavanjima od strane tužilaštva . Tako bi se spasili mnogi životi.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Jelena Marjanović znala da će biti ubijena?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track