ŠOKIRALI SE KAD SU SAZNALI DA SU SINU DALI STARO SRPSKO IME! Bračni par iz Avganistana: Kod nas ono znači "veoma iskren"!
Ilustracija, Foto: Profimedia

migranti

ŠOKIRALI SE KAD SU SAZNALI DA SU SINU DALI STARO SRPSKO IME! Bračni par iz Avganistana: Kod nas ono znači "veoma iskren"!

Društvo -

Neka se zove Ilija, rekao je Ahmed Musavi kada je njegova supruga pre šest meseci u prihvatnom centru za migrante u Krnjači rodila drugog sina. Roditelji iz Avganistana i sami su bili prijatno iznenađeni kada su kasnije čuli da njihov sinčić nosi "srpsko ime".

"Mi smo iz Avganistana, ali smo neko vreme živeli u Iraku. Ime Ilija veoma je popularno tamo, a volim ga jer znači "veoma iskren"", priča Ilijin tata Ahmed i dodaje da nisu znali da su sinu rođenom u Srbiji tako dali ime kakvo se često može čuti kod nas.

Poput stotina hiljada ljudi, i Ahmet se sa trudnom suprugom i šestogodišnjim sinom zaputio "migrantskom rutom". Smešteni su pre nepunih godinu dana u Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila u Krnjači, a pre šest meseci porodica je postala bogatija za još jednog člana. Roditelji se, kažu, nijednog trenutka nisu dvoumili oko njegovog imena.

Ponosna mama dočekala nas je ispred barake sa malim crnookim Ilijom u rukama, obučenim u šarenu pidžamicu i okupiranim cuclom. Za njima su iz barake izlašli Ilijin otac i stariji brat.

"Što više igre sa decom napolju, dok je vreme lepo, način je da se prekrate dani u kampu.

Ipak, kao i većini njih, želja im je da nastave put dalje na Zapad.

"Najviše bismo voleli da odemo u Nemačku ili Švajcarsku", poručuje porodica Musavi.

Ilija nije prva beba iz ovog kampa koja će se odazivati na srpsko ime. Koordinatorka Centra za azil u Krnjači Đurđa Šurla priča nam da je početkom jula na svet došla i mala Anđela. Njeni roditelji nedavno su odlučili da sa njom nastave put ka Mađarskoj.

Koordinatorka navodi i podatak da je u ovom kampu od početka godine rođeno više od 20 beba. Majke se obično porađaju u porodilištu na Zvezdari. Baš pre nekoliko dana, priča nam Đurđa Šurla, u kampu se dogodilo da je jedna od trudnica trebalo hitno da bude prevezena u bolnicu.

"U jednom trenutku prišao mi je jedan muškarac u kampu i tražio da mu pozovem taksi. Nisam znala za šta mu treba, ali sam mu rekla da ću pozvati i da sačeka kod kapije. Kad, eto u jednom trenutku nailazi i njegova žena, a njoj je pukao vodenjak, počela je da se porađa. Njen izbezumljeni muž nije znao da se u takvim situcijama zove Hitna pomoć", priča Đurđa Šurla.

Dok se šetamo kroz kamp, dečja graja i igra čuju se iz svih pravaca.

Kopanje zemlje lopaticama, fudbal, kriket ili ljuljanje na ljuljaškama igre su uz koje su mladi migranti proveli današnji sunčani jesenji dan. Ali tu su i drugi sadržaji: u zakazano vreme održavaju se časovi engleskoj jezika, a soba u jednoj baraci služi za molitvu. Deca u jednoj od prostorija igraju i bilijar, pevaju, a crteži mnogih od njih zakačeni su po sobama.

U kampu postoji i frizerski salon, gde se žene same šišaju, lakiraju nokte, ali neke slobodno vreme provode i tako što šiju ili vezu. Muškarci se bave sportom ili kreče barake, sade drveće i dodatno uređuju kamp.

"Ovde u Krnjači trenutno je oko 600 migranata, što je oko 100 porodica. Međutim, pre par meseci, tokom letnjeg perioda, bilo je mnogo više ljudi, a sada kada je vreme prijatnije mnogi pokušavaju da nastave put preko granice", zaključuje Đurđa Šurla.

Ime u Bibliji i Kuranu

Ilija je biblijsko ime. Potiče iz starohebrejskog "Eliiahu", izvorno iz "eliyahu" u značenju "Jehova je mog Bog". Tako se zvao jedan od četvorice "velikih" starozavetnih proroka, kod nas Sveti Ilija Gromovnik, koji je u narodnoj tradiciji nasledio paganskog slovenskog boga – gromovnika Peruna. Ime Ilija je kod muslimana prisutno u obliku Iljas, a Ilijas je i jedan od proroka u Kuranu.

Kurir.rs/Blic/Miroslava Brkić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

I oni imaju svoje trendove: 5 najpopularnijih imena za devojčice u svetu poznatih (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja